4000 kg! Rusija paleido į Ukrainą tikrą monstrą  ()

Rusija Ukrainą atakavo reta 4 tonų priešlaivine raketa P-35, kuri pradėjo tarnybą 1962 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Defense Express“ rašo, kad Ukrainoje rastos retos P-35 raketos nuolaužos. Tai - pirmas atvejis, kai rusai panaudojo tokią raketą prieš Ukrainą. Kai ji yra sveika, šią raketą gana lengva atpažinti dėl jos formos ir dydžio, bet nuolaužos gali būti apgaulingos. Teigiama, kad šios raketos ilgis – 10 metrų, o pradinis svoris – daugiau nei 4 tonos. Raketa buvo sukurta šeštajame dešimtmetyje ir pradėta naudoti 1962 m.

Pagal paskirtį, P-35 yra priešlaivinė raketa. Tai - P-5 „Petiorka“ versija, tos pačios šeimos narys kaip ir P-6, P-7 ir, tikriausiai, dar kelios raketos. Standartinė P-5 tarnybą pradėjo 1959 metais ir buvo skirta povandeniniams laivams. P-35 yra iš sausumos paleidžiama P-5 versija, valdoma radaro. Rusijos Federacija bandė ja pataikyti į kažkokius taikinius Ukrainos pietuose, bet raketa buvo numušta.

P-35 nuolaužas gali būti sunku identifikuoti, bet ši raketa turi gana specifinę sparno konstrukciją, todėl ekspertai beveik neabejoja, kad Ukrainoje buvo numušta būtent ji. Be to, žurnalistams tai patvirtino ir Ukrainos pajėgų šaltiniai.

„Nepaisant savo amžiaus, P-35 vis dar naudojama Rusijos Federacijoje. Daugiausia pakrančių apsaugos sistemose „Redut“. 2021 m. jie turėjo 8 paleidimo įrenginius“, - rašo „Defense Express“.

„Redut“ - tai tokių raketų paleidimo įrenginys ant ZIL-135KM bazės. Anksčiau Rusija tokią sistemą tikrai turėjo Kryme, bet ar tebeturi - nežinoma. Gali būti, kad Rusija P-35 raketas leidžia ir kitomis priemonėmis.

 

 

Nors ir sena, P-35 yra pavojinga sparnuotoji raketa. Taip, jos turboreaktyvinis variklis nėra geriausias ir valdymo sistema nėra moderni, bet P-35 turi 560 kg kovinę galvutę. P-35 gali nulėkti 350-460 km (priklauso nuo versijos).

Beje, sovietai P-35 raketai buvo sukūrę ir 20 kilotonų branduolinę galvutę. Aišku, prieš Ukrainą naudota ne ji.

Ką reiškia tai, kad Rusija prieš Ukrainą dabar naudoja tokius antikvarinius ginklus? Norėtųsi manyti, kad Rusijai pradeda trūkti modernesnių sparnuotųjų raketų. Tačiau gali būti, kad jie taip tiesiog atsikrato senų ginklų - kam nurašyti ir utilizuoti, jei galima pabandyti pasiųsti į kokį gyvenamąjį rajoną Ukrainoje?

 

(11)
(8)
(3)

Komentarai ()