„Gali įvykti domino efektas.“ Pradedamas slaptas Putino planas  ()

Žvalgybos vadovas išvardijo Putino tikslus kare prieš Ukrainą ir Vakarus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidento Vladimiro Putino invaziniai planai neapsiriboja vien Ukraina. Jis įsitikinęs, kad aneksavus Ukrainos teritorijas ir sunaikinus Ukrainos valstybingumą, jam pavyks atgauti visos posovietinės erdvės kontrolę ir sugriauti esamą pasaulio tvarką. 

Ukrainos Užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Oleksandras Litvinenko apie tai rašo „The Economist“ skiltyje. 

Pasak jo, Kremliaus pergalė Ukrainoje būtų Ukrainos teritorijų užgrobimas ir visiškai nuo Maskvos priklausomo politinio darinio suformavimas tose žemėse, kurių neįmanoma tiesiogiai aneksuoti. 

Jei V. Putinas pasieks Ukrainos pralaimėjimo, jam atsivers durys susigrąžinti buvusių sovietinių respublikų kontrolę. Jei Ukraina išsilaikys, Rusija praras savo įtaką Pietų Kaukaze ir Vidurinėje Azijoje; vienintelis klausimas – laikas. 

Tačiau Rusijos diktatoriaus apetitas nesibaigs ir posovietinėje erdvėje. Jis tikisi, kad Ukrainos pralaimėjimas sukels domino efektą, kurio metu JAV ir visi Vakarai greitai praras pasaulinę įtaką. Tuomet bus galima sugriauti dabartinę pasaulio tvarką ir sukurti vadinamąjį „daugiapolį pasaulį“, apie kurį nuolat kalba Kremlius. Rusija tikisi tapti viena iš šalių, kurios spręs svarbiausius pasaulio klausimus. Be Rusijos, tokiame pasaulyje dominuojantį vaidmenį gali įgyti Kinija, Šiaurės Korėja, Iranas ir kai kurios pasaulio pietų šalys, pažymėjo Užsienio žvalgybos tarnybos vadovas. 

 

Litvinenko taip pat pabrėžė, kad kovoje dėl aprašytos pasaulio tvarkos Rusija nesiryžta naudoti brutalios jėgos, o Vakarai pirmiausia orientuojasi į minkštąją galią, stengdamiesi apsaugoti pasaulio konfigūraciją, susiformavusią dėl Šaltojo karo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(15)
(7)

Komentarai ()