Padėjo laimėti II pasaulinį karą. Pirmą kartą skelbiamos nematytos superkompiuterio nuotraukos (Foto, Video)  ()

Slaptas britų kompiuteris „Colossus“ buvo sukurtas siekiant atskleisti slaptas vokiečių žinutes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą buvo paviešintos dar niekada nerodytos slapto britų kompiuterio „Colossus“, skirto kodams nulaužti, nuotraukos. Jis padėjo sąjungininkams laimėti Antrąjį pasaulinį karą. Žvalgybos tarnyba nuotraukas paskelbė pagerbdama 80-ąsias išradimo metines.

GCHQ (Vyriausybės ryšių centras) „skelbia naują žinią“ apie „Colossus“, kuris plačiai laikomas pirmuoju skaitmeniniu kompiuteriu, kilmę ir veikimą, rašo BBC. Jo egzistavimas buvo laikomas paslaptyje iki 2000-ųjų pradžios.

Anne Keast-Butler, GCHQ direktorė, sakė, kad nuotraukos primena apie „kūrybiškumą ir išradingumą“, reikalingą šalies saugumui užtikrinti.

„Technologinės naujovės visada buvo mūsų darbo GCHQ centre pagrindas, o „Colossus“ yra puikus pavyzdys, kaip mūsų žmonės padeda mums išlikti naujų technologijų priešakyje – net ir tada, kai negalime apie tai kalbėti“, – sakė Anne.

 

Pirmasis „Colossus“ pradėjo veikti Bletchley parke, britų kodų laužytojų pastate, 1944 m. pradžioje. Karo pabaigoje jau buvo 10 kompiuterių, kurie padėjo iššifruoti nacių žinutes. Kompiuteris turi 2500 jungiklių ir yra daugiau nei 2 metrų aukščio. Jį valdyti ir prižiūrėti reikėjo kvalifikuotų operatorių ir technikų komandų. Dažniausiai tai buvo moterų karališkosios jūrų tarnybos (Wrens) narės.

 

Pirmą kartą buvo paviešintas ir jo vidaus veikimo brėžinys, kartu su laišku, kuriame nurodomi „gana nerimą keliantys vokiški nurodymai“, kuriuos perėmė „Colossus“, taip pat veikiančios mašinos garso įrašas.

Iki karo pabaigos 550 kompiuteriais dirbančių žmonių iššifravo 63 milijonus aukštos kokybės vokiškų pranešimų simbolių. Viena iš reikšmingų jo sėkmių buvo tai, kad sąjungininkai sužinojo, kad Hitleris užkibo ant jauko manydamas, kad 1944 m. birželio mėn. D dienos desantas vyks Kalė mieste, o ne Normandijoje.

 

Nepaisant didžiulės įtakos, „Colossus“ programoje dirbę inžinieriai ir kodų laužytojai buvo prisiekę laikyti paslaptį, o šios gyvybiškai svarbios mašinos egzistavimas istorijos knygose nebuvo minimas beveik šešis dešimtmečius. „Colossus“ nebuvo oficialiai pripažintas JK žvalgybos agentūrų iki 2000-ųjų. O po karo aštuoni iš dešimties kompiuterių buvo sunaikinti. „Colossus“ sukūręs inžinierius Tommy Flowersas buvo įpareigotas perduoti GCHQ visą kompiuterio dokumentaciją.

 

 

Pastangos išlaikyti tai paslaptyje buvo tokios sėkmingos, kad Billas Marshallas, buvęs GCHQ inžinierius, dirbęs prie „Colossus“ septintajame dešimtmetyje, teigė nežinantis apie jo vaidmenį karo metu. Jis sakė, kad dabar „labai didžiuojasi, kad buvo kaip nors susijęs su Colossus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()