Užpuolimas, okupacija, NATO griūtis. „Pradės nuo Suvalkų koridoriaus“  (6)

Ekspertai įvardijo, kaip Rusija gali užpulti NATO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos karas prieš NATO, apie kurį vis dažniau kalbama pasaulyje, gali prasidėti pagal scenarijų, numatantį tris pagrindinius etapus.

Pasak analitikų, tariamo Rusijos puolimo prieš Europos NATO šalis grėsmė išliks ateinančius 20 metų. Visų pirma, nerimą keliančių prognozių fone Rusija toliau didina savo išlaidas gynybai ir šiemet jos pasiekė 140 mlrd. dolerių.

Tai teigiama dienraščio „Daily Mail“ analitiniame straipsnyje.

„Šie pokyčiai (padidintos išlaidos kariuomenei ir t. t. – red. past.) neturi prasmės, jei jie nukreipti tik prieš dabartinį priešą – Ukrainą – šalį, kurios gyventojų skaičius sudaro trečdalį Rusijos gyventojų ir kuri vos laikosi ant kojų. Šie pokyčiai prasmingi tik tuo atveju, jei Rusija ruošiasi prieš karą su tokiu didelio masto priešininku kaip NATO“, – sakė į atsargą išėjęs brigados generolas Kevinas Ryanas.

  • Pirmasis etapas. Kibernetinis karas ir raketų smūgiai

Leidinio ekspertai mano, kad numanomas Rusijos karas prieš NATO prasidės plataus masto kibernetinėmis atakomis ir raketų smūgiais taikiniams Rytų Europoje ir už jos ribų. Esą Rusija gali bandyti sunaikinti Europos šalių palydovinį ryšį.

Tikėtinų raketinių smūgių prognozės neguodžia, ypač Europoje.

„Rusija nedvejodama panaudos šimtus tolimojo nuotolio tiksliųjų raketų prieš civilius taikinius visoje Europoje“, – įsitikinęs buvęs JAV kariuomenės pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas.

 

Jis įsitikinęs, kad rusams „nerūpi šių karo nusikaltimų padariniai“. Jūrų uostams, oro uostams ir transporto mazgams gresia pavojus, jau nekalbant apie karinius štabus ir aerodromus.

  • Antrasis etapas. Invazija sausuma, jūra ir oru

Po raketų smūgių ir kibernetinių atakų greičiausiai seks invazija sausuma, jūra ir oru. Ekspertai mano, kad ji gali prasidėti Suvalkų koridoriuje tarp Lenkijos, Lietuvos ir Kaliningrado. Jei šios teritorijos užėmimas bus sėkmingas, rusai invaziją išplės į vieną iš Baltijos šalių – Lietuvą, Estiją arba Lenkiją.

Tokiu atveju tolesnė įvykių raida ir invazijos pažanga priklausys nuo pirmosios NATO reakcijos.

„Jei delsime, nesugebėsime įvykdyti savo įsipareigojimų pagal 5 straipsnį ginti valstybes nares, Rusija suskaldys aljansą. Tai bus sukrečiantis smūgis NATO, jei nepadarysime to, ką pažadėjome padaryti“, – sakė generolas Hodgesas.

 

Vėliau Rusijos karinis jūrų laivynas gali bandyti perimti Šiaurės jūrų kelio, labiausiai prieinamo Arkties laivybos kelio, kuris gali tapti nauja tarptautinės prekybos magistrale, kontrolę. Tai būtų skaudus smūgis NATO šalims ekonominiu ir saugumo požiūriu.

  • Trečiasis etapas. Sąjungininkų įsitraukimas į karą

Ekspertai mano, kad Iranas, Kinija ir Šiaurės Korėja gali stoti Rusijos pusėn. Pavyzdžiui, Kinija galėtų pasinaudoti Rusijos ir NATO karu ir potencialiai įsiveržti į Taivaną, tačiau vargu ar keltų tiesioginę grėsmę Europai. Kita vertus, Iranas galėtų tiesiogiai įsitraukti į konfliktą su NATO Rusijos pusėje.

Šiaurės Korėja gali griebtis branduolinių ginklų, sako Bruce'as Bennettas, RAND korporacijos tarptautinės gynybos tyrėjas, arba „tiesiogiai grasinti JAV branduolinių ginklų panaudojimu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(19)
(-4)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: