Rusija neteks 40 % savo naftos eksporto. Kremliui rimtas šokas. Kur gali smogti Ukraina  ()

Rusijos kare prieš Ukrainą atsivėrė naujas frontas, teigia „Bloomberg“ analitikai, pabrėžiantys naftos eksporto iš šalies vakarinių uostų pažeidžiamumą po pranešimų apie bepiločių orlaivių atakas prieš objektus Baltijos jūros pakrantėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija gali prarasti 40 % savo naftos eksporto, jei Ukraina užpuls terminalus prie Baltijos jūros. Tai pranešė „Bloomberg“.

Praėjusią savaitę pirmasis Ukrainos dronas pasiekė Rusijos Leningrado sritį, esančią maždaug už 1000 kilometrų nuo Ukrainos-Rusijos sienos. Pasak Rusijos valdžios, šis bepilotis buvo numuštas virš privataus Sankt Peterburgo naftos terminalo nepadaręs žalos.

Tačiau dėl kitos atakos kilo gaisras, dėl kurio Ust Lugos uoste buvo uždaryta „Novatek“ dujų kondensato gamykla, tiekusi kurą Rusijos armijai.

Gamykla taip pat yra šalia kai kurių svarbiausių Rusijos naftos eksporto terminalų. Naftos rinkos ekspertas Serhijus Vakulenko aiškino, kad reguliarios atakos gali sutrikdyti Baltijos šalių uostų darbą ir lemti eksporto apimčių sumažėjimą. Pasak jo, jei taip atsitiks, „Rusija neturės daug perspektyvių alternatyvų“.

Kremliui, kuris iš šalies energetikos sektoriaus gauna maždaug 30 % visų savo biudžeto pajamų, labai svarbu išlaikyti stabilų Rusijos naftos eksportą. Naftos dolerių srautas padeda finansuoti jau trečius metus vykstantį karą Ukrainoje ir finansuoti vidaus išlaidas artėjant prezidento rinkimams kovo mėnesį.

 

Taip pat visame pasaulyje bus jaučiami dideli eksporto iš Baltijos šalių sutrikimai. Rusija yra tarp trijų didžiausių pasaulio naftos gamintojų ir praėjusiais metais buvo didžiausia tiekėja Kinijai. Vakarai jau seniai nenorėjo matyti Rusijos naftos pasaulinėje rinkoje dėl to, kad ji turėtų įtakos kainoms.

„Baltijos šalių eksporto sustabdymas būtų rimtas šokas“, – sakė Viktoras Kurilovas, konsultacijų bendrovės „Rystad Energy A/S“ vyresnysis naftos rinkos analitikas.

Analitinės bendrovės „Kpler“ duomenimis, šie objektai sudaro daugiau nei 75 % Rusijos prekės ženklo „Urals“ naftos – pagrindinio eksporto mišinio, tiekiamo į dešimtis pasaulio šalių.

 

Anot analitikų, atakos atveju nacionaliniams gamintojams bus beveik neįmanoma nukreipti tokio kiekio srautų į bet kurį kitą uostą.

Priminsime, sausio 18-osios naktį Ukrainos bepilotės skraidyklės atakavo Rusijos Leningrado srities teritorijoje esančią naftos bazę. Tai didžiausias Baltijos regione naftos produktų krovos terminalas, jo pralaidumas iki 12,5 mln. tonų per metus.

Sausio 18 dieną Ukrainos strateginės pramonės ministras Oleksandras Kamyšinas pareiškė, kad Sankt Peterburge esančią naftos bazę užpuolę dronai yra Ukrainos gamybos. Jie įveikė 1250 km.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)

Komentarai ()