Puolimas iš Baltarusijos. Branduoliniai ginklai šalia Lietuvos. Putinas ir Lukašenka ruošiasi karui prieš NATO  ()

Baltarusija pakeitė savo karinę doktriną, siekdama sinchronizuoti savo dokumentus su Rusija. Nuo šiol šalys taps sąjungininkėmis, kurias sieja bendros karinės operacijos ir branduoliniai ginklai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Focus“ analizuoja, ko Ukraina turėtų tikėtis iš tokių pokyčių ir ar įmanoma nauja invazija iš Baltarusijos teritorijos.

Baltarusijos valdžia kuria naują karinės doktrinos versiją, prie kurios jau įtrauktas taktinio branduolinio ginklo panaudojimo ir įsipareigojimų sąjungininkams klausimas. Apie naująjį dokumentą kalbama jau kurį laiką, tačiau tikslaus termino, kada jis bus pristatytas ir patvirtintas, nėra. Tik žinoma, kad dokumentą turi priimti Visos Baltarusijos liaudies asamblėja – konsultacinė institucija, Baltarusijoje veikianti lygiagrečiai su parlamentu.

Šiuo metu žinoma, kad nauja Baltarusijos karinės doktrinos versija bus didesnė – naujosios doktrinos projekte – 6 skyriai ir 14 skirsnių, palyginti su 5 skyriais ir 10 skirsnių – dabartiniame dokumente, kuris galioja nuo 2016 m.

„Karinėje doktrinoje išliks nuostata, kad bet kurios su mūsų sąjungininkės puolimas bus laikomas puolimu prieš Baltarusijos Respubliką. Be to, bus nustatyti mūsų požiūrio į taikos palaikymo veiklą globojamoje tarptautinėje erdvėje pagrindus. Mes šiuo metu dalyvaujame šioje veikloje. O norint teisiškai įtvirtinti šiuos dalykus, teisingiau būtų tai įrašyti į Karinę doktriną“, – sakė Artemas Butorinas, Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo informacinio ir analitinio skyriaus vadovas.

Kartu Baltarusijos gynybos ministerija tikina, kad yra pasirengusi bendradarbiauti karinėje srityje su NATO šalimis, tačiau su sąlyga, kad jos „nutrauks savo agresyvią retoriką“.

Putino ir Lukašenkos anti-NATO aljansas

Poreikis keisti karinę doktriną iškilo dėl Rusijos taktinių ginklų dislokavimo Baltarusijos teritorijoje, kuriuos apsišaukėlis Aleksandras Lukašenka pavadino nacionaliniu turtu. Pasak jo, šie ginklai bus atsakas į galimą Vakarų kaimynių – NATO narių – agresiją. 2023 metų birželį Lukašenka paskelbė apie naujos Pietų operatyvinės vadovybės, kuri veiks konkrečiai prieš Lenkiją, Lietuvą ir Latviją, sukūrimą. Maždaug tuo pačiu metu Rusijos Federacija į respublikos teritoriją atgabeno savo taktinius branduolinius ginklus, dėl kurių išdėstymo buvo susitarta anksčiau. Įdomu, bet nuo to laiko Baltarusijos politikas nebepasižymėjo skandalingais pareiškimais ir grasinimais Vakarų šalims.

Didžiausios NATO pratybos nuo Šaltojo karo laikų

Anot analitikų, nauja Lukašenkos doktrina paaiškinama atsaku į NATO pratybas „Steadfast Defender 2024“, kurios prasideda šiomis dienomis. Jau skelbta, kad šios pratybos bus didžiausios nuo Šaltojo karo pabaigos. Jose dalyvaus daugiau nei 90 000 NATO šalių karių. Pagal scenarijų jie svarstys galimą Rusijos puolimą Baltijos šalių teritorijoje. Ankstesnės didžiausios Aljanso pratybos vyko 1988 m., kai jose dalyvavo 125 000 kariškių.

 

„Lukašenka yra daug gudresnis, nei atrodo. Jo naujojo doktrina – tai atsakas į didelio masto NATO pratybų, kurios turėtų prasidėti artimiausiomis dienomis, pradžią. Taip Lukašenka nori parodyti, kad dėl galimo eskalavimo bus panaudoti taktiniai branduoliniai ginklai. Todėl sprendimas prisiimti aljanso įsipareigojimus kartu su taktinių branduolinių ginklų dislokavimu yra bendra Maskvos ir Minsko kuriama atgrasymo sistema. Pabrėžiu, kad būtent taktiniu, strateginiu lygmeniu branduoliniai ginklai yra nukreipti į JAV ir JK“, – „Focus“ pasakoja karo ekspertas Olegas Starikovas.

Karo ekspertas Olegas Ždanovas tokius Lukašenkos grasinimus vadina dideliu politiniu šou, kuriuo Vakarams parodoma, kad Baltarusija yra pasirengusi panaudoti taktinius branduolinius ginklus.

„Į kiekvieną Rusijos Federacijos grėsmę NATO reaguoja veidrodiškai. Pavyzdžiui, kai gresia puolimas prieš Baltijos šalis, rengiamos karinės pratybos, didžiausios nuo Šaltojo karo pabaigos, kuriose daugiau nei 90 000 karių. Tačiau reaguojant į branduolinio ginklo grėsmę Baltarusijoje, tai tik nedidelės Aljanso vadovybės ir štabo pratybos. Galima daryti išvadą, kad Vakarai šią situaciją puikiai žino“.

Ar Baltarusijos kariuomenė kovos Ukrainoje?

Baltarusijos naujosios karinės doktrinos norma, kad puolimas prieš sąjungininkus bus laikomas jos puolimu, pakartoja NATO Vašingtono sutarties 5 straipsnį: tuo atveju, jei kuri nors iš Aljanso valstybių taptų atakos auka, visos kitos be išimties Aljanso narės apsvarstys šį smurto aktą ir imsis visų, jų manymu, tinkamų priemonių, kad padėtų užpultam sąjungininkui.

 

Vienintelė Baltarusijos sąjungininkė yra Rusija, su kuria buvo sukurtas viršnacionalinis darinys – Sąjunginė valstybė. Baltarusijos teritorijoje dislokuota regioninė Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos karių grupuotė su bendra vadovybe.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(4)
(11)
(-7)

Komentarai ()