Landa Lietuvoje. Rusai rado būdą prasmukti į ES  (1)

Rusai keliauja į Europą nepaisydami sankcijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geležinkelio maršrutas į Kaliningradą per Lietuvą tebėra populiari spraga rusams, kurie apeina apribojimus ir vyksta į Vakarų šalis, skelbia „24 kanalas“ remdamasis portalu „Shengen Visa info“.

Ji veikia taip: šalies agresorės piliečiai, keliaujantys traukiniais per Lietuvą, gali išlipti Kenos kaime Vilniaus rajone. Iš ten jie keliauja į ES šalis.

Tokius duomenis savo ataskaitoje surinko Europos politikos analizės centro (CEPA) tyrėjai. 2023 m. šiuo būdu pasinaudojo apie 14 tūkst. rusų, t. y. dvigubai daugiau nei 2022 m. Padidėjęs rusų srautas kelia nerimą ES.

„Nors daugelis jų turi dokumentus, kurie leistų jiems keliauti į Lietuvą kitais maršrutais, nereikėtų nuvertinti grėsmės, kad Rusijos agentai ar kariškiai pasinaudos geležinkeliu kaip „landa“ į Vakarus“, – teigiama CEPA ataskaitoje.

Be to, CEPA teigimu, Lietuva neturi aiškios pozicijos dėl tokių „landų“ grėsmės masto, nepaisant bandymų apriboti traukinio keleivių skaičių iki 300. Šalis taip pat gauna papildomą ES finansavimą saugumui stiprinti.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) aiškina, kad sunku sustabdyti ar visiškai kontroliuoti žmonių srautus geležinkeliais, nes šiuo maršrutu naudojasi ir kitų šalių piliečiai.

 

„Pavyzdžiui, pernai čia iš traukinio išlipo 1000 Izraelio piliečių, 800 Lietuvos piliečių, apie 200 Italijos piliečių, apie 200 Vokietijos piliečių, apie 200 Ukrainos piliečių, apie 150 JAV piliečių“, – pažymėjo tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

Skrydžių tarp Rusijos ir ES nėra, todėl rusai keliauja per Kaliningradą. Jie taip pat naudojasi skrydžiais per trečiąsias šalis. Tokie skrydžiai su persėdimais trunka 15 valandų.

Primenama, kad rusams taip pat draudžiama kirsti sieną automobiliais su rusiškais valstybiniais numeriais ir įvežti į ES tam tikrus asmeninius daiktus. Tai gali būti laikoma draudžiamu importu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(24)
(-19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: