Armada Europoje. Ruošiasi pajudėti NATO kariuomenės  (2)

NATO vykdo rimtą pasiruošimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO gali paskelbti apie „karinio Šengeno“ sukūrimą iki liepos mėnesį vyksiančio aukščiausiojo lygio susitikimo. Aljanso šalių vadovai įsitikinę, kad laiko liko labai nedaug, ir tikisi susitarti dėl tokios sistemos, kuri leistų NATO šalių ginkluotųjų pajėgų personalui, karinei technikai, įrangai, amunicijai laisvai judėti per valstybių sienas Europoje, įvedimo.

Tai pranešė britų laikraštis „The Times“, remdamasis šaltiniais.

NATO jungtinės logistikos ir logistikos vadavietės (JSEC) vadovas generolas Alexanderis Solfrankas interviu leidiniui patvirtino, kad „karinio Šengeno“ sukūrimas padės sumažinti biurokratines kliūtis, o tai, savo ruožtu, pagerins aljanso operatyvinį mobilumą.

Leidinys primena, kad ES ir NATO pradėjo kurti „karinio Šengeno“ sistemą 2017 m. rudenį.

„Šios sistemos sukūrimas buvo pagrindinis tais pačiais metais sukurtos ES nuolatinės struktūrizuotos karinės partnerystės (PESCO) programos, kurios vienas iš pagrindinių elementų buvo projektai, skirti Europos transporto infrastruktūrai, įskaitant kelius, geležinkelius, tiltus, tunelius, uostus ir oro uostus, plėsti ir stiprinti, kad kuo daugiau greitkelių būtų galima naudoti sunkiajai ir didelių gabaritų technikai pristatyti.

 

Tuo pat metu Europos šalys pradėjo diskutuoti dėl įvairių savo teisės aktų, reglamentuojančių karinių ir kitų pavojingų krovinių, ypač sprogstamųjų medžiagų, vežimą, suderinimo. Visa tai turėtų padėti sukurti „karinį Šengeną“ – sistemą, kuri idealiu atveju leistų konvojams kirsti visą Europą su vienu leidimu, sustojant tik pasipildyti degalų ir pailsėti“, – rašoma leidinyje.

 

ES valstybių narių nacionaliniai įstatymai numato skirtingas atitinkamų leidimų gavimo procedūras ir terminus, pasų ir muitinės kontrolę kariniam personalui iš trečiųjų šalių, taip pat specialias muitinės procedūras kariniams kroviniams, įskaitant ginklus ir įrangą, primena Korrespondent.net. Kai kuriose valstybėse šis procesas turi būti tvirtinamas nacionaliniuose parlamentuose, kitose ši procedūra yra paprastesnė, tačiau ir jai patvirtinti kompetentingoms institucijoms prireikia kelių dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(65)
(0)
(65)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: