„Šio ginklo neturi net JAV.“ Ką labai greitai gaus Ukraina  ()

Į Ukrainą atvyksta ypatingas ilgai lauktas ginklas. Nors jis atvyksta iš JAV, JAV kariuomenė jo dar nenaudoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Politico“ praneša, kad po ilgo laukimo Ukraina iš Jungtinių Amerikos Valstijų gaus aukšto tikslumo raketa iškeliamų bombų GLSDB, kurias gamina „Boeing“. Panašu, kad GLSDB jau yra pakeliui į Ukrainą ir daužyti rusų taikinius pradės vos kelių dienų bėgyje. Tai - ypatingas ginklas, kurio nėra net JAV pajėgų arsenale.

Žurnalistai tai pranešė remdamiesi anoniminiais šaltiniais, bet anksčiau panašios oficialiai neskelbtos naujienos jau pasitvirtino kaip tiesa. Be to, GLSDB atvykimas į Ukrainos gynybą net nėra didelė staigmena.

Iš tikrųjų, GLSDB jau vėluoja. JAV dar 2023-iųjų vasarį pranešė, kad suteiks Ukrainai šį ginklą. Jau tada buvo aišku, kad Ukrainai reikės palaukti, nes masinė GLSDB gamyba dar net nebuvo pradėta. Tačiau buvo žadama, kad pirmoji GLSDB partija Ukrainą pasieks dar 2023-iųjų pabaigoje. Tai - visiškai naujas ginklas, bendras „Boeing“ ir „Saab“ kūrinys. Jo, beje, labai reikia Taivanui.

2023-iųjų kovą Taivanas paskelbė, kad atidės savo suplanuotą GLSDB pirkimą, kad šios bombos galėtų būti išsiųstos į Ukrainą. Taivanui šis ginklas svarbus, nes GLSDB nuotolis yra pakankamas Taivano sąsiauriui įveikti (su šiokia-tokia atsarga). Kitaip tariant, jei Kinija savo sąsiaurio pusėje kaups desantines šturmo pajėgas, Taivanas galėtų jas atakuoti GLSDB bombomis. Bet Taivanas savų GLSDB dar sulauks - pirkimas atidėtas Ukrainos vardan.

 

GLSDB - tai sklendžianti aviacinė bomba GBU-39 SDB, suporuota su M26 raketa. Raketa leidžia šią bombą paleisti nuo žemės. Tiksliau, šias GLSDB leidžia HIMARS ir M270 sistemos. Jas taip pat galima leisti iš specialių konteinerių. GLSDB gali nulėkti apie 150 kilometrų - toliau nei dabar Ukrainos HIMARS dabar šaudomos GMLRS raketos.

„Tai suteikia jiems galimybę smogti giliau, ko jie neturėjo, ir papildo jų tolimojo nuotolio ginklų arsenalą. Tai - tik papildoma strėlė arsenale, kuri leis jiems nuveikti daugiau“, – sakė atonimu likęs JAV pareigūnas.

Aišku, GLSDB poveikis Ukrainoje priklausys nuo to, kiek tokių bombų JAV gali suteikti. Gamyba tik įsibėgėja, dabartinis jų skaičius tikrai nebus didelis. Bet GLSDB dėka Ukraina gali atakuoti taikinius trečdalyje Krymo teritorijos. Be to, „Saab“ pažymi, kad GLSDB nuo taikinio nenuklysta daugiau nei per metrą, o numušti šias bombas rusams bus beveik neįmanoma.

 

Nors GLSDB kyla nuo žemės, paskutinę kelionės dalį ši bomba įveikia kaip įprasta išmani aviacinė bomba - ji sklendžia. Ji manevruoja, keičia atakos kampus, bet sklendžia. Tai reiškia, kad ji neturi beveik jokio šiluminio pėdsako, kurį galėtų gaudyti rusų priešlėktuvinės raketos - tai yra reikšmingas privalumas prieš sparnuotąsias raketas. Dar vienas privalumas - kaina. M26 raketos yra senos ir JAV jų turi daug, todėl GLSDB yra daug pigesnis ginklas už naujas ATACMS ar sparnuotąsias raketas. GLSDB trūkumas - palyginti maža kovinė galvutė, bet jos dydį atperka tikslumas.

(122)
(5)
(117)

Komentarai ()