„Rusija gavo slaptą informaciją apie Ukrainos gynybos pajėgas.“ Esami ir buvę SBU darbuotojai dirbo FSB  ()

SBU įkliuvo dabartiniai ir buvę Ukrainos specialiųjų tarnybų pareigūnai, dirbę Rusijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pareiškė neutralizavusi Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) karinės kontržvalgybos agentų tinklą, į kurį buvo įtraukti esami ir buvę Ukrainos saugumo tarnybų darbuotojai.

Kaip antradienį, vasario 6 d., pranešė SBU, per kelių etapų specialiąją operaciją buvo sulaikyti penki grupės nariai. Tarp jų – buvę Vyriausiosios žvalgybos valdybos, Ukrainos užsienio žvalgybos tarnybos pareigūnai, taip pat SBU regioninės valdybos darbuotojas.

„Šio agentų tinklo užduotis buvo perduoti agresoriui žvalgybinę informaciją apie mūsų valstybės gynybos pajėgas ir strategiškai svarbius energetikos objektus“, – teigia SBU.

Teisėsaugininkai teigia, kad kaltinamieji turėjo bendrą vadovą – FSB pareigūną, kuris šiuo metu gyvena okupuotame Kryme. Rusijos slaptosios tarnybos juos verbavo, visų pirma grasindamos nužudyti jų šeimas; už atliktas užduotis grupės nariai gaudavo pinigų.

Tyrimo duomenimis, buvęs užsienio žvalgybos pareigūnas buvo užverbuotas prieš visišką invaziją į Rusiją, kai ėjo tarnybą. Nuo tada jis rinko informaciją apie Ukrainos kariuomenės dislokacijos vietas, o po 2022 m. vasario 24 d. – ir apie užsienio ginklų perdavimo Ukrainai kanalus, nurodo SBU.

 

Kaltinamasis taip pat perdavė FSB slaptą informaciją apie Rivnės ir Chmelnickio atominių elektrinių veikimo ir apsaugos sistemos ypatumus. Visus duomenis jis teikė per bendrininką, kuris vyko į užsienį kaip savanoris ir asmeniškai pranešė Rusijos slaptosios tarnybos rezidentui, o ypač slaptą informaciją – atmintinėje per kontrabandininkus iš Ukrainos pasienio rajonų, sako SBU.

Kitas Rusijos agentas, anksčiau tarnavęs Ukrainos Vyriausiajame žvalgybos direktorate, pasak teisėsaugininkų, nutekino į Rusiją Ukrainos gynėjų asmens duomenis.

 

Kitas kaltinamasis, Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojas, žvalgė okupantams prie Odesos srities pakrantės esančius įtvirtinimus ir inžinerines kliūtis.

SBU pranešė penkiems agentūrinio tinklo dalyviams apie įtarimus pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 111 straipsnį (didelė išdavystė). Jiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(2)
(61)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: