Vakarams tai nesuvokiama. Rusijos branduolinis vėzdas  ()

Rusija turi panašią branduolinę doktriną kaip ir SSRS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinis strateginių studijų institutas (IISS) teigė, kad Rusija daugiausia dėmesio skiria didelėms nestrateginio branduolinio ginklo atsargoms. Visų pirma, tai vyksta didelių nuostolių, kuriuos šalis agresorė patyrė karinėje kampanijoje prieš Ukrainą, fone.

Karas Ukrainoje taip pat padidino Rusijos norą panaudoti savo branduolinius ginklus, teigia ekspertai. Tai yra būdas agresorei šaliai „sulaikyti NATO pergalę būsimame konflikte“.

IISS bendradarbis Williamas  Alberque'as teigia, kad Rusijos branduolinė doktrina, ypač susijusi su nestrateginiais branduoliniais ginklais, tapo viena aktualiausių tarptautinių santykių klausimų.

„Viso pasaulio visuomenė didelį dėmesį kreipia į karą Ukrainoje ir Rusijos neapgalvotą branduolinės grėsmės panaudojimą bei neseniai paskelbtą ketinimą dislokuoti taktinius branduolinius ginklus Baltarusijos teritorijoje“,– rašo autorius.

Jis pabrėžia, kad, žvelgiant iš Vakarų perspektyvos, ypač nerimą kelia Rusijos tikėjimas savo gebėjimu įgyti ir išlaikyti eskaluojamą dominavimą. 

„Kuo labiau galima suprasti Rusijos doktriną ir karinę nuomonę, tuo didesnė tikimybė, kad pavyks išlaikyti jos sutramdymą“, – sakė jis.

W. Alberque'as taip pat pabrėžė, kad Rusijos mąstymas apie branduolinius ginklus ir ypač taktinius ginklus atitinka tam tikras sovietinio mąstymo kryptis, tačiau turi didelių spragų dėl didėjančio taktinių ir ilgojo nuotolio raketų tikslumo ir mirtingumo.

„Maskva mano, kad taktiniai branduoliniai ginklai, derinami su visu karinių ir nekarinių jėgos instrumentų spektru, atlieka svarbų vaidmenį atgrasant nuo nepageidaujamų konfliktų, formuojant planuojamų konfliktų mūšio lauką, ribojant eskalavimą ir užtikrinant pranašumą bet kokiame konflikte“,– pažymėjo IISS ekspertas.

 

Be to, medžiagos autorius pabrėžė, kad Rusija mano, jog taktiniai branduoliniai ginklai suteikia asimetrinį pranašumą prieš artimiausias kaimynes – JAV ir sąjungininkes.

„Prezidentas V. Putinas pareiškė, kad Rusijos branduoliniai ginklai yra jo suvereniteto ir didelės valstybės statuso garantas, atgrasantis nuo neišvengiamų JAV bandymų pakeisti jo valdymą. Labai tikėtina, kad V. Putinas taktinius branduolinius ginklus suvokia kaip vieną iš lanksčių priemonių, kurias jis naudoja šantažui“, – pažymėjo autorius.

Visų pirma, šiems tikslams Rusija naudoja ir toliau kuria įvairių tipų ir nuotolio taktinius branduolinius ginklus, kad kiekviename eskalavimo pradžios etape būtų suteikta branduolinės atakos galimybė.

Taigi kare prieš Ukrainą Rusija panaudojo tiesioginius branduolinius signalus JAV ir NATO, padedama savo strateginių branduolinių pajėgų.

 

„Visai neseniai Maskva Baltarusijos atveju pademonstravo, kad taktinius branduolinius ginklus laiko naudinga priemone tolesnei artimų kaimynų kontrolei ir savo prievartos galiai prieš NATO stiprinti“,– rašo autorius.

W. Alberque'as taip pat užsiminė, kad Rusija JAV taktinio branduolinio ginklo arsenalo nelaiko reikšminga grėsme. Rusijos supratimas apie patikimos Vakarų valios panaudoti branduolinį ginklą ar pripažinti aukas konflikto metu stoką dar labiau sustiprina Rusijos agresyvų požiūrį ir doktriną apie nestrateginius branduolinius ginklus.

Ekspertas taip pat pabrėžė, kad Rusija vis dar nerimauja, kad JAV gali grįžti į patikimesnę nestrateginių branduolinių ginklų pajėgų poziciją Europoje. Tačiau RF tiki, kad dėl skaidrumo ir ilgų Kongreso ir NATO sprendimų priėmimo terminų ji sugebės laiku nustatyti ir reaguoti į tokį scenarijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(5)
(4)

Komentarai ()