Kas išrado „Kyjivo vaiduoklį“. Ukrainos pajėgos papasakojo legendos gimimo istoriją  ()

Idėja „Kyjivo vaiduoklis“ buvo reikalinga pirmosiomis karo dienomis norint parodyti Ukrainos lakūnų žygdarbius. Šie asimetriniai veiksmai demoralizavo priešus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinio herojaus „Kyjivo vaiduoklis“ koncepcija gimė dėl komandinio darbo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudos centre pirmosiomis plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją dienomis. Komandos atstovai bandė sukurti Ukrainos piloto, naikinančio priešo lėktuvus, įvaizdį.

Informacijos agentūros „Ukrinform“ portale Chortyčios operatyvinės ir strateginės pajėgų grupės (OSU) atstovas Ilja Jevlašas kalbėjo apie piloto-herojaus kolektyvinio įvaizdžio „gimimo“ detales.

Jevlašas paaiškino, kad idėja gimė 2022 metų vasarį. Vyko „smegenų audra“, kurios metu galvota, kaip dirbti socialiniuose tinkluose, kaip efektyviai parodyti Ukrainos naikintuvų ir lakūnų žygdarbius.

Su „gimimu“ tiesiogiai susiję du asmenys – Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatijus ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų vadovybės atstovas spaudai Volodymyras Fitjo, sakė žurnalistų pašnekovas.

Pirma, Čerevatijus pažymėjo, kad būtų gerai sukurti žmonių keršytojo, naikinančio priešą, įvaizdį. Po to Fitjo pasiūlė šį keršytoją pavadinti „Kyjivo vaiduokliu“. Kolektyviniame vaizde turėjo matytis pilotai, kurie numušė rusų lėktuvus – tada buvo paskelbta daug aktualių vaizdo įrašų“, – aiškino Jevlašas.

„Serhijus Čerevatijus pasiūlė sukurti keršytojo, nacionalinio herojaus įvaizdį, asmenybę, kuri yra asas. O per „smegenų audrą“, atrodo, Volodymyras Fitjo pasiūlė jį pavadinti „Kyjivo vaiduoklis". Visi tai palaikė“.

Taip „Kyjivo vaiduoklis“ pasirodė visoje Ukrainos ir pasaulio žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Tokių „asimetrinių idėjų“ dėka buvo galima paveikti priešą: „demoralizuoti, destabilizuoti jį visais įmanomais ir neįmanomais kanalais bei būdais“.

 

„Tuo metu atrodė, kad sugalvojome ir darėme nestandartinius, asimetrinius dalykus, o tai suteikė mums pranašumą. Pirmomis dienomis gana stipriai nubaudėme Rusijos informacinės propagandos kariuomenę“, – apibendrino OSU atstovas.

Pažymėtina, kad 2022 m. vasario 25 d. internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame Ukrainos pilotas MiG-29 numušė šešis Rusijos lėktuvus. Aukščiausiosios Rados spaudos tarnyba kovotoją pavadino „Kyjivo vaiduokliu“. Jau per mėnesį apie karinių oro pajėgų žygdarbius buvo kalbama užsienyje: JAV oro pajėgas nustebino jų veiksmai danguje, sakė pilotas, šaukiniu Juice (tragiškai žuvęs 2023 ruggjūčio 25 d.).

 

2022 metų spalį tapo žinoma apie lakūno Mychailo Matjušenko žūtį – būtent jis vadovavo ukrainiečių lakūnams, atmušusiems Rusijos atakas Kyjive pirmosiomis invazijos į Rusijos Federaciją dienomis. Tuo tarpu oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas išskirtiniame interviu patvirtino, kad „Kyjivo vaiduoklis“ yra kolektyvinis įvaizdis, vaizduojantis 40-osios taktinės aviacijos brigados žygdarbius, kuriuose dalyvavo naikintuvai iš įvairių Ukrainos vietų.

Nuo 2023 metų rudens geriausi Ukrainos pilotai, kurie, visų pirma, kalba angliškai, buvo išsiųsti mokytis į užsienį – jie turi išmokti skraidyti naikintuvais F-16. Pagal orlaivių koalicijos susitarimus Ukraina turėtų gauti apie 60 lėktuvų, rugpjūtį sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()