„Karas jau laikomas pralaimėtu.“ Liūdnos prognozės Ukrainai  (2)

Skelbiami trys galimi karo eigos Ukrainoje scenarijai 2024 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karas Ukrainoje netelpa į jokias prognozes. Pasaulio analitikai dar prieš invaziją prognozavo, kad Ukraina priešinsis daugiausia kelias savaites, o Rusija dominuos ore. Visapusiška Rusijos invazija į Ukrainą tęsiasi jau beveik dvejus metus.

Europos užsienio santykių tarybos (ECFR) vyresnysis politikos bendradarbis Gustavas Gresselis pasidalijo mintimis apie tai, kaip karas Ukrainoje gali vystytis šiais metais, rašo Europos užsienio santykių taryba.

Ekspertas visų pirma įvardijo tris galimus scenarijus.

Teigiamas scenarijus

Pagal pozityviausią Ukrainai scenarijų Donaldas Trumpas negali kandidatuoti į prezidentus, o respublikonų kandidate tampa Nikki Haley. Ji greitai imasi kritikuoti administracijos silpnumą ir neryžtingumą, į ką Joe Bidenas atsako didindamas pagalbą Ukrainai. Vidaus nuotaikos pasikeičia ir JAV pradeda teikti Kyjivui dosnesnę pagalbą, konkrečiai – pažangesnius naikintuvus F-16 C/D su atitinkama amunicija ir ATACMS raketomis. Dėl to Ukraina gali nustumti Rusijos karines oro pajėgas toliau nuo fronto ir taip sumažinti jų veiksmingumą.

Nors Ukraina stabdo Rusijos puolimą ir patiria didelių gyvosios jėgos ir įrangos nuostolių, tuo pat metu jai pavyksta pagerinti pasirengimą vidaus fronte. Ji didina savo dalinių sutelktumą, formuoja naujas pajėgų brigadas ir bando naujus radioelektroninės kovos ir bepiločių orlaivių prototipus.

Tarpinis scenarijus

Pagal tarpinį scenarijų Bideno administracija iki 2024 m. dalyvauja purvinoje rinkimų kampanijoje. Respublikonai Kongrese elgiasi transakciškai, keisdami pagalbos paketus Ukrainai į nuolaidas dėl vidaus projektų, pavyzdžiui, sienos palei pietinę JAV sieną. JAV ir toliau teikia Ukrainai pagalbą, tačiau nedidelę.

Tuo tarpu europiečiai ir toliau tiekia tik apie trečdalį žadėtos amunicijos ir atsarginių dalių, o tai padeda JAV išlaikyti Ukrainą, bet tik gynybinėje pozicijoje.

 

Ukrainai pavyksta išsilaikyti mūšio lauke. Donbase, spaudžiama rusų, ji turės atiduoti dalį teritorijos. Tačiau ji išlaikys savo gynybos linijų ir ten kovojančių formuočių vientisumą. Ukrainos šarvuočių trūkumas ypač išryškės 2024 m. antroje pusėje, kai europiečiai baigs tiekti Šaltojo karo laikų techniką, kurią iki šiol laikė sandėliuose.

Siekdama išspręsti įrangos trūkumo ir apmokytų karininkų stygiaus problemą, Ukraina išformuoja kai kurias įsteigtas brigadas, kad likusios formuotės būtų geriau sukomplektuotos. Ji taip pat toliau kuria ir eksperimentuoja su nauja šalyje pagaminta įranga ir visus metus tobulina gynybos taktiką bei padalinių sutelktumą. Tačiau dėl būtinybės aukoti karius, kad būtų išsaugota vertinga ir nepakeičiama įranga, iki 2024 m. pabaigos sukomplektuoti personalą bus vis sunkiau.

 

Ukraina išlieka gynybinėje pozicijoje ir išgyvens 2024 m., o 2025 m. karo eigą lems JAV prezidento rinkimų rezultatai.

Neigiamas scenarijus

Pagal nepalankiausią Ukrainai scenarijų kandidatu į prezidentus tampa D. Trumpas, o JAV diskurse vis labiau dominuoja antiukrainietiška retorika. Kongrese respublikonai nori, kad bet kokiomis aplinkybėmis būtų nugalėtas J. Bidenas, ir atsisako tartis dėl ginklų tiekimo Ukrainai išsaugojimo. Europiečiai vis dar siunčia ginklų, tačiau jiems trūksta gamybos pajėgumų ir rezervinių atsargų, reikalingų JAV nuostoliams kompensuoti.

Ukrainos pajėgoms vis labiau trūksta sviedinių ir raketų, kurių reikia bent jau gynybiniams veiksmams palaikyti. Rusijos ginkluotosios pajėgos naudojasi šia padėtimi, kad padidintų spaudimą Ukrainos pozicijoms. Šis spaudimas neleidžia Ukrainai rotuoti savo karių į frontą, todėl ji negali išvesti brigadų iš kovinės tarnybos mokymams ir atsigavimui. Iki 2024 m. pabaigos dauguma Ukrainos brigadų bus pavargusios ir išsekusios.

 

Nesant JAV tiekimo, Ukrainai kritiškai trūksta raketų „žemė-oras“ ir „oras-oras“ savo naikintuvų pajėgoms. Rusija tuo naudojasi. Bepiločiai orlaiviai zonduoja vietos oro gynybą, o įprastiniai naikintuvai prisijungia prie sparnuotųjų raketų atakų. Šie bombardavimai trukdo Ukrainos planams atgaivinti gynybos pramonę ir pakeisti vakarietiškas kovos sistemas vietinės gamybos sistemomis.

Dėl vis niūresnių perspektyvų daug ukrainiečių yra priversti bėgti. Iki 2024 m. pabaigos į ES išvyks 10 mln. ukrainiečių, ir šis skaičius toliau augs. Europos išlaidos pabėgėliams priimti gerokai viršija karinės pagalbos Kyjivui išlaidas.

Daugelis Vakaruose karą Ukrainoje laiko pralaimėtu, nors pati Ukraina, nepaisant susiklosčiusių aplinkybių, toliau kovoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(29)
(-15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: