„Biblinis stebuklas.“ 4-ios užduotys Syrskiui. Ar naujas vadas gali pakeisti karo eigą  (1)

Ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis turi keletą užduočių. Visų pirma peržiūrėti praėjusių metų taktiką, kuri nedavė rezultatų, ir užkirsti kelią sąstingiui fronto linijoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-10 „Biblinis stebuklas.“ 4-ios užduotys Syrskiui. Ar naujas vadas gali pakeisti karo eigą  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Focus“ paprašė ekspertų įvertinti, ar naujasis vadas sugebės vykdyti nurodymus „iš viršaus“.

Po generolo Valerijaus Zalužno atleidimo, Prezidentūra paaiškino tokio sprendimo priežastis. Tarp pagrindinių priežasčių Prezidentūros vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas įvardijo:

  • būtinybė peržiūrėti taktiką, kuri „pernai nedavė iki galo tinkamo rezultato“;
  • užkirsti kelią stagnacijai fronto linijoje, kuri „neigiamai veikia visuomenės nuotaikas“;
  • rasti naujų funkcinių ir aukštųjų technologijų sprendimų, kaip pasinaudoti iniciatyva mūšio lauke;
  • pradėti kariuomenės valdymo principų reformavimo procesą.

Tikriausiai tokias užduotis iškėlė naujasis kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis.

Puolimo planas yra abejotinas

„Kai sakome „išvengti sąstingio“, tai reiškia eiti į puolimą. Tai yra vyriausiojo vado užduotis. Na, jei jis gali planuoti puolimo veiksmus, remdamasis dabar turimomis pajėgomis ir priemonėmis, bus ant biblinio stebuklo slenksčio“, – galvoja atsargos majoras, Ukrainos karo dalyvis Oleksijus Hetmanas.

Pasak „Focus“ pašnekovo, kariniuose sluoksniuose sakoma, kad vado pakeitimas vykstant karo veiksmams nėra pats sėkmingiausias žingsnis.

„Asmeniškai aš neturiu priekaištų generolui pulkininkui Oleksandrui Syrskiui. Tačiau jam iškeltos užduotys nebus įvykdytos. Nes kariuomenė tam neturi lėšų. Jei partneriai duos ginklų ir sviedinių, mes sugebėsime atlikti papildomą mobilizaciją, tada galime planuoti puolamuosius veiksmus, kad įveiktume sąstingį. Bet būkime realistai. Jei visa tai neįvyks? Bijau dėl Syrskio, nes politinė vadovybė gali jį paversti kaltu, jei situacija nepagerės“, – tęsia Hetmanas.

 

Pasak politikos eksperto Oleho Posternako, pagrindinė pretenzija generolui Zalužnui kariniu-politiniu požiūriu buvo susijusi su tuo, kad aktyvioje karo fazėje didžiuliai daliniai, buvę už fronto linijos, nebuvo siunčiami į mūšį.

„Apie tai rašo ir Vakarų spaudos dalis. Todėl iš naujosios valstybės vadovės tikrai matysime kitokį požiūrį į dalinių surinkimą ir panaudojimą mūšio lauke. Ir nors generolas Zalužnas nemetė kareivių į mūšį, nes saugojo jų gyvybes, generolas Syrskis nieko negailės. Tačiau tai labai supaprastintas požiūris į jų skirtumų supratimą“, – pastebi ekspertas.

 

Anot Posternako, Syrskis bus labiau priklausomas nuo prezidento kanceliarijos nei Zalužnas. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl buvo pakeistas kariuomenės vadas.

„Tai nėra blogai, bet ir nėra gerai. Gilias demokratines tradicijas turinčioje šalyje alternatyvūs scenarijai yra geriau nei autoritarinis valdymas. Tačiau galbūt šiame išsekinimo karo etape kito būdo išlaikyti kariuomenės efektyvumą nėra, o prezidentas vadovaujasi šiais interesais“, – priduria ekspertas.

Politologas Ihoris Reiterovičius mano, kad iš esmės naujo požiūrio po Zalužno atleidimo nesitikima. Naujasis vadovas tęs savo kursą, tačiau bus ištikimesnis valdžiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(7)
(-2)

Komentarai (1)