„Kaltas karas Ukrainoje.“ 2 000 000 000 $. Sukurti geriausi pasaulyje sraigtasparniai ir „išmesti“ (Video)  ()

FARA programa atšaukta, naujų sraigtasparnių nebus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kariuomenės vadovybė paskelbė nutraukianti FARA programą. Nors du dėl užsakymo besivaržantys sraigtasparniai – „Sikorsky Raider X“ ir „Bell Textron 360 Invictus“ turėjo skraidyti dar šiemet, amerikiečiai atsisako tolesnio jų kūrimo.

FARA (angl. Future Attack Reconnaissance Aircraft) programa buvo siekiama sukurti būsimą atakos ir žvalgybos sraigtasparnį, kuris pakeistų 2017 m. atšauktus sraigtasparnius „Bell OH-58 Kiowa Warrior“.

Programa vykdoma nuo 2018 m. ir jai išleista beveik 2 mlrd. USD. Buvo sukurti du sraigtasparniai, besivaržantys dėl Pentagono užsakymo – „Sikorsky Raider X“ ir „Bell Textron 360 Invictus“.

„Sikorsky Raider X“ išsiskiria neįprastais sprendimais. Jis turi du priešingai besisukančius pagrindinius rotorius ir galinį stūmimo sraigtą, leidžiantį išvystyti apie 460 km/h greitį (dauguma šiuolaikinių sraigtasparnių pasiekia apytiksliai iki 300 km/h).

„Sikorsky Raider X“ yra unikalus, nes jis gali įjungti ir išjungti galinį propelerį „šnabždesio režimui“, leidžiantį jam sėlinti prie taikinių.

„Bell Textron 360 Invictus“ yra konservatyvesnės konstrukcijos sraigtasparnis, šiek tiek primenantis sraigtasparnį „RAH-66 Comanche“.

Įdomu tai, kad sraigtasparnis „RAH-66 Comanche“ pirmą kartą į dangų pakilęs 1996 m., buvo sukurtas taip pat tam, kad pakeistų tuos pačius „Bell OH-58 Kiowa Warrior“.

 

„RAH-66 Comanche“ pasiekė dviejų skraidančių prototipų stadiją, tačiau 2004 m. sraigtasparnio kūrimas buvo nutrauktas, išleidus maždaug 7 mlrd. USD. Toks sprendimas buvo paaiškintas didėjančiomis sąnaudomis ir didėjančiu nepilotuojamų sistemų vaidmeniu.

JAV sraigtasparnių ateitis

FARA programos nutraukimas reiškia daug daugiau nei tik dviejų naujoviškų sraigtasparnių kūrimo nutraukimą. Kartu su jais buvo atidėta būsimo „General Electric T901-GE-900“ variklio pristatymo programa.

Naujasis jėgos agregatas turėjo būti naudojamas sraigtasparniuose „Raider X“ ir „360 Invictus“, taip pat – galiausiai – modernizuotuose AH-64E „Apache Guardian“ ir UH-60M/V „Black Hawk“ variantuose. Variklis taip pat turėjo būti montuojamas būsimuose sraigtasparniuose „Bell V-280 Valor“, t. y. „Black Hawk“ įpėdinyje.

 

Todėl FARA programos nutraukimas paveiks visą JAV kariuomenės naujos aviacijos kūrimo programą, kuri buvo įgyvendinama daugelį metų.

Kaltas karas Ukrainoje

Staigų sprendimą dėl daugelį metų vykdomos programos, kuriai buvo išleista beveik 2 mlrd. USD ir kuri per ateinančius metus turėjo įsisavinti dar 5 mlrd. USD, Pentagonas aiškina darydamas išvadas iš karo Ukrainoje eigos.

Amerikiečių teigimu, labai pasikeitė mūšio lauko žvalgybos metodas – dominuojantį vaidmenį atlieka nepilotuojamose sistemose montuojami jutikliai, taip pat plačiai prieinama, pigi ir greita palydovinė žvalgyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()