Konfliktas tarp Rusijos ir NATO. Trys labiausiai tikėtini scenarijai. Tarp jų – Latvija  ()

Pasak eksperto Oleksandro Musienko, didelio masto agresija, panaši į invaziją į Ukrainą, mažai tikėtina, tačiau scenarijus, kurį rusai įvykdė aneksuojant Krymą su „žaliųjų žmogeliukų“ išsilaipinimu, yra gana realus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija atakuos NATO šalis, turėdama pakankamai išteklių papildomam kariniam konfliktui, be karo Ukrainoje. Ekspertas paminėjo ir kelis galimos agresijos scenarijus. Apie tai interviu „RBK-Ukraina“ pasakojo Karinės teisės tyrimų centro vadovas Oleksandras Musienko.

Musienko pažymėjo, kad galimybė Rusijai užpulti NATO šalis priklauso nuo konflikto tipo. Visavertė agresija, panaši į karą su Ukraina, mažai tikėtina, tačiau scenarijus, panašus į Krymo įvykius, yra gana realus. Jis patikslino, kad tokia ataka gali būti vykdoma naudojant aviaciją, raketų ataką, kibernetines atakas, taip pat specialiąsias „žaliųjų žmogeliukų“ pajėgas, kurios gali būti dislokuotos NATO šalyse.

Krymo scenarijus

Pirmasis tikėtinas variantas, apie kurį kalba ekspertas, yra „Krymo scenarijus“, numatantis neramumus Latvijos rusakalbių bendruomenėje, dėl kurių Rusija galėtų jas paremti iš Baltarusijos įvesdama specialiąsias pajėgas.

„Pavyzdžiui, Latvijoje, kur yra rusakalbių bendruomenė, po mėnesio ar dviejų prasideda kažkokios riaušės, kurių metu iš Baltarusijos atskrenda sraigtasparniai, iš kurių išsilaipina „žalieji žmogeliukai“ ir pradeda palaikyti riaušes. NATO bandys nuspręsti, ar ją užpuolė Rusija, ar kokie nors teroristai“, – sakė ekspertas.

Desantas Gotlande

 

Kitas scenarijus susijęs su bandymu išsilaipinti Gotlande, didžiausioje Švedijos saloje Baltijos jūroje, kaip bazę naudojant Baltijską (Kaliningrado sritis). Arba Rusijos laivai galėtų blokuoti Danijos išėjimą į Baltijos jūrą, kad išbandytų NATO atsaką.

Agresija prieš Lenkiją

Taip pat, anot Musienko, galima agresija prieš Lenkiją per Baltarusiją ir Kaliningradą, kylanti grėsmė Suvalkų koridoriui, kuris yra labiausiai pažeidžiama NATO kryptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(11)
(-8)

Komentarai ()