„Visiškai uždarė Baltijos jūrą.“ Neįtikėtina. Ką padarė Estija ir Suomija (video)  ()

Lenkijos sąjungininkės uždaro Baltijos jūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Estija perėmė pirmąją 2021 m. užsakytų raketų „Blue Spear“ partiją. Tai Izraelio ir Singapūro bendradarbiaujant sukurta priešlaivinė sistema, kuri taip pat gali atakuoti taikinius sausumoje, praneša „Wirtualna Polska“.

Estija – komentuodama oficialų raketų „Blue Spear“ veikimo nuotolį, kuris, kaip manoma, yra 290 km, –  pabrėžia, kad naujuoju ginklu ji kontroliuoja beveik visą Baltijos jūrą. Nors tai šiek tiek perdėta, be nemažos jūros dalies, raketų veikimo zonoje pirmiausia atsidūrė Rusijos „langas“ į Baltijos jūrą – Suomijos įlanka.

Rusijos padėtį dar labiau apsunkina tai, kad, be Estijos, raketas „Blue Spear“ įsigijo ir kita Baltijos jūros regiono NATO narė – Suomija, esanti kitoje Suomijos įlankos pusėje.

Todėl vienintelį išėjimą iš Rusijos žemyninės dalies į Baltijos jūrą iš dviejų pusių blokuoja šalys, užsisakiusios ginklų, kurie, kaip ir Lenkijos eksploatuojamos NSM raketos, priskiriami prie moderniausių pasaulyje priešlaivinių raketų.

 

„Blue Spear“ yra Izraelio prieštankinės raketos „Gabriel V“ variantas – ginklo, kurio pirmieji pavyzdžiai buvo sukurti dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje ir sėkmingai panaudoti per Jom Kipuro karą.

Raketa buvo kuriama ypatingą dėmesį skiriant reikalavimams atakuoti taikinius vietovėse, kurių pakrantės linija yra įvairi, su daugybe salų ar įlankų. Skrisdama taikinio link, ji gali manevruoti tarp jų ir atitolinti aptikimo momentą.

Kartu jos privalumas yra skrydžio profilis, vadinamas „sea-skimming“, kai raketa skrieja vos virš bangų viršūnių, o tai maksimaliai atitolina aptikimo momentą ir sutrumpina laiką galimiems atsakomiesiems veiksmams ar gynybai.

 

Raketa turi 150 kg sveriančią kovinę galvutę, nuosavą radarą ir nukreipimo sistemą, todėl gali pataikyti į pasirinktą taikinį net ir tada, kai jį supa kiti panašūs laivai.

Nurodoma, kad raketų „Blue Spear“ veikimo nuotolis yra 290 km, tačiau ne paslaptis, kad jis yra daug didesnis. 290 km yra „saugus“ skaičius dėl tarptautinių taisyklių, ribojančių ginklų, kurių veikimo nuotolis viršija 300 km, apyvartą.

Estija ir Suomija dabar visiškai uždarė beveik visą Baltijos jūrą, teigia „Wirtualna Polska“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(67)
(2)
(65)

Komentarai ()