Pavojus iš Rytų: Kinija ėmė ginkluotis  (0)

Diplomatinė įtampa, gaubianti ginčijamas teritorijas Pietų Kinijos jūroje, gali dramatiškai sustiprėti, kai pasirodė pranešimų, kad Kinija savo dirbtinėse salose šiame rajone gali dislokuoti ginklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos gynybos pajėgos ketina prisijungti prie Jungtinių Valstijų skraidymo ir plaukiojimo misijų „už navigacijos laisvę“, kurios rengiamos ginčijamoje teritorijoje. Joje Kinija stato dirbtines salas, kasdama smėlį iš vieno rifo ir iš jo supildama struktūras, kurias fiksuoja palydovai, rašo businessinsider.com. „Fairfax Media“ praneša, kad Australijos skraidymų ekspedicijos gali būti rengiamos dėl išaugusių būgštavimų, kad Kinija stiprina savo karinius pajėgumus ir plečiasi į jūrines teritorijas. Pietų Kinijos jūra yra strategiškai svarbus prekybos maršrutas, ypač tokioms Azijos ir Ramiojo vandenyno šalims kaip Australija. Pro šią jūrą praplaukia vienas trečdalis visų pasaulio prekybinių laivų. Anot „Reuters“, JAV gynybos sekretorius Ashas Carteris trečiadienį paragino Kiniją ir kitas Azijos valstybes liautis kūrus dirbtines salas Pietų Kinijos jūroje ir prie jos. JAV karinis orlaivis ir kariniai laivai pastaruoju metu dalyvauja savo pačių „navigacijos laisvės“ misijose, ir A. Carteris pareiškė, kad jos tęsis, nes tai leidžia tarptautinė teisė. Šios misijos yra būdas tiesiogiai ginčyti Kinijos teritorines pretenzijas, teigė JAV kariuomenės pareigūnai.

Teigiama, kad australų pareigūnai taip pat būgštauja, jog Kinija šiose salose gali dislokuoti tolimo nuotolio radarus ir priešlėktuvinę ginkluotę.

Praėjusį vakarą viename Sidnėjaus forume Australijos gynybos sekretorius Dennisas Richardsonas pareiškė, kad Kinijos bandymai atsikovoti ir supilti naujas salas Pietų Kinijos jūroje yra keliantys nerimą, jeigu jie yra susiję su kariniais ketinimais.

„Turime teisę klausti, koks yra žemės savinimosi tikslas – turizmas mažai tikėtinas, - sakė jis. - Turint galvoje Kinijos kariuomenės dydį ir modernizavimą, Kinijos pretenzijos į žemę kariniais tikslais keltų ypatingą nerimą“.

Pranešama, kad Australijos gynybos pareigūnai per artimiausias dvi savaites informuos šalies ministrą pirmininką Tony Abbottą apie šią padėtį. Tikimasi, kad jie rekomenduos rengti skraidymus, karinio jūrų laivyno operacijas ir pratybas su kitais regioniniais partneriais. Taip pat turėtų būti atnaujinti strateginės grėsmės įvertinimai, kurie bus įtraukti į pirmąją gynybos baltąją knygą.

Antradienį Kinija išleido savo pačios kariuomenės baltąją knygą, pasiųsdama griežtą žinią tokioms „išorinėms valstybėms“ kaip Jungtinės Valstijos ir Japonija, kurios „aktyviai kišasi į Pietų Kinijos jūros reikalus“.

Štai ištrauka iš baltosios knygos: „Dėl klausimų, susijusių su Kinijos teritoriniu suverenumu ir jūrinėmis teisėmis bei interesais, kai kurios tolimos užsienio kaimynės imasi provokuojančių veiksmų ir stiprina savo karinį buvimą Kinijos rifuose ir salose, kurias jos neteisėtai okupavo.

Kai kurios išorinės šalys taip pat aktyviai kišasi į Pietų Kinijos jūros reikalus; kelios jų nuolat iš oro ir jūros glaudžiai stebi ir žvalgo Kiniją. Taigi Kinijai kyla ilgalaikė užduotis ginti savo jūrines teises ir interesus“.

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Antony Blinkenas pareiškė, kad Kinijos teritorinės ambicijos Pietų Kinijos jūroje kenkia laisvei bei stabilumui ir kelia įtampos, galinčios privesti prie konflikto, riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(9)
(14)

Komentarai (0)