„Tūkstantmečio planas.“ Daugiau nei 3 km ilgio. Europoje išdygs didžiausias pasaulyje monstras  (2)

Po 10 metų trukusių svarstymų Italijos valdžia vėl prabilo apie tilto, kuris sujungs žemyną su Sicilijos sala, statybą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-18 „Tūkstantmečio planas.“ Daugiau nei 3 km ilgio. Europoje išdygs didžiausias pasaulyje monstras  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italija ruošiasi įgyvendinti „tūkstantmečio planą“ – per Mesinos sąsiaurį pastatyti ilgiausią pasaulyje kabantį tiltą, kuris sujungtų šalies žemyninę dalį su Sicilijos sala. Spėjama, kad tilto ilgis sieks apie 3300 metrų, todėl jis taps ilgiausiu kabančiu tiltu pasaulyje, rašo „IFLScience“.

Spėjama, kad kabantis tiltas bus pastatytas virš siauros jūros juostos tarp „itališko bato nosies“ Kalabrijoje ir Sicilijos metropolio Mesinos. Jei taip iš tikrųjų atsitiks, tilto tarpatramis bus maždaug 60 % ilgesnis nei dabartinio rekordininko, Čanakalės tilto, kurio ilgis yra 2023 metrai. Tiltas atidarytas 2022 m.

Tačiau mokslininkai tokį planą vertina gana skeptiškai. Faktas yra tas, kad diskusijos apie žemyninės Italijos ir Sicilijos sujungimą vyksta nuo romėnų laikų. Projekto autoriai daugiausia remiasi romėnų mąstytojo ir kariuomenės vado Plinijaus Vyresniojo, žuvusio per Vezuvijaus išsiveržimą 79 m., ataskaita. Mąstytojo pranešime teigiama, kad jau anksčiau buvo pastatytas laikinas tiltas per Mesinos sąsiaurį karo dramblių gabenimui iš Kartaginos. Deja, iki šiol nežinoma, ar tai buvo tikra, ar tik legenda.

 

Kabamojo tilto projektas pirmą kartą buvo persvarstytas XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje, o vėliau Italijos politikai vėl ir vėl grįžo prie jo XX amžiaus antroje pusėje. 2002 m. tuometinis ministras pirmininkas Silvio Berlusconi dar kartą ragino statyti ilgiausią kabamą tiltą pasaulyje. Jis netgi teigė, kad pirmasis kertinis akmuo bus padėtas 2004 m., o ambicingas statybų planas bus baigtas iki 2010 m. Deja, tiltas taip ir nebuvo pastatytas. 2009 metais Berlusconi vėl sugalvojo šią idėją, tačiau 2013 metais jos buvo atsisakyta dėl biudžeto mažinimo.

 

Nuo to laiko kalbos nutilo, kol 2023 metų kovą tilto statybos planas buvo oficialiai atnaujintas. Spėjama, kad ambicingą projektą pavyks įgyvendinti vos per 15 metų, o jo biudžetas sieks 12 milijardų eurų. Nenuostabu, kad ir šį kartą ekspertai į naują statybų planą žiūri skeptiškai.

Aplinkosaugininkai ir kai kurie kiti mokslininkai mano, kad projektas yra labai rizikingas, nes regionas yra intensyvus seisminio aktyvumo taškas, čia labai būdingi žemės drebėjimai. Tačiau Italijos infrastruktūros ministras Matteo Salvini sakė, kad, nepaisant visų rizikų ir abejonių, ilgiausias pasaulyje kabantis tiltas vis tiek bus pastatytas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(5)
(27)

Komentarai (2)