Pasaulio pabaigos slėptuvė imta pildyti atsargomis  (4)

Pasaulio pabaigos slėptuvė (Arctic Doomsday Seed Vault arba Global Seed Vault) – didžiulis įtvirtintas požeminis sandėlis, skirtas įvairiausių augalų rūšių sėklų išsaugojimui pasaulio pabaigos atveju. Šis unikalus projektas, kurio dizaino koncepcija pristatėme tik pernai metų pradžioje, dabar jau pereina į antrąjį etapą – sėklų kaupimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konstrukcijos statybas kuruoja organizacija Global Crop Diversity Trust. Tikimasi, jog Svalbardo saloje įsikūrusi saugykla taps žmonijos išsigelbėjimo garantu, jeigu netikėtai mus užkluptų pasaulinė kataklizma ir visą žemės ūkį tektų kurti iš naujo. Tokio atvejo tikimybė nėra labai didžiulė, bet jos paneigti irgi negalima. Tad šiai saugyklai, įsikūrusiai toli nuo pagrindinių civilizacijos židinių ir dar pasislėpusiai po amžinuoju įšalu priklauso išsaugoti žmonijos viltį niūriausiomis dienomis. Ir tai jau ne tik planai, o pradedantis funkcionuoti pastatas į kurį planuojama pristatyti tonas skirtingų rūšių sėklų – įvairovė sieks šimtus tūkstančių, o gal ir milijonus rūšių iš viso pasaulio. Šiomis dienomis saugyklą pasiekė pirmieji 7 tūkstančiai skirtingų rūšių sėklų iš 36 Afrikos valstybių. Sėklas pateikė Tarptautinis tropinio žemės ūkio institutas (IITA), esantis Nigerijoje. Iš viso pristatyta 330 kg sėklų, kurias atrinko IITA specialistai. Savo pavyzdžius ėmė siųsti ir kiti nacionaliniai sėklų bankai, tame tarpe iš Kolumbijos, Etiopijos, Indijos, Kenijos, Meksikos, Peru, Filipinų ir Sirijos.

Reikia paminėti, jog planetoje tai ne vienintelė sėklų saugykla, tačiau ji skaitoma labiausiai apsaugota nuo visų galimų kataklizmų. Net ir tuo atveju, jei ištirptų visi Šiaurės ir Pietų poliaus ledynai ir jūros lygis stipriai padidėtų, saugyklai tai nepakenktų. Natūralios sąlygos saugykloje tokios, jog sėklos joje gali išbūti gyvybingos iki 1000 metų. Na, o jei ir per tą laiką niekam jos neprireiks, tai turbūt jau ir niekada neprireiks.

Oficialus saugyklos atidarymas numatytas 2008 metų vasario 26 dieną.

Apie saugyklos konstrukciją ir dizainą galite pasiskaityti šioje mūsų senesnėje trumputėje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)