Sprogo mažiausiai 9 įmonės. Rusija uždraudžia benzino eksportą  (5)

Didžiulis smūgis „pasaulio degalinės“ ekonomikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo 1 d. Rusija nutrauks benzino eksportą į užsienį. Draudimas galios mažiausiai šešis mėnesius, o tai  didžiausias smūgis „pasaulio degalinės“ ekonomikai. 

Šią informaciją jau oficialiai patvirtino Rusijos valstybinė žiniasklaida, remdamasi Rusijos vyriausybės vadovo Michailo Mišustino sprendimu.

Draudimas nebus taikomas jau sudarytoms sutartims dėl tiekimo į Eurazijos ekonominę sąjungą, Uzbekistaną, Mongoliją, taip pat į Rusijos okupuotas Sakartvelo teritorijas. Rusijos Federacija nutraukia degalų eksportą į kitas šalis. Be to, ji taip pat didina dyzelino pardavimo biržoje normą iki 16 proc.

Maskva tokias priemones aiškina „sezoniniu paklausos augimu“, tačiau tai abejotina versija. Prieš karą Rusijai tokių priemonių nereikėjo, nepriklausomai nuo vidaus paklausos. 

Taip pat Rusijos Federacijoje užfiksuotas spartus benzino ir dyzelino kainų biržoje augimas. Nuo šių metų pradžios 2024 m. jos padidėjo 8-23 proc. 

Šią situaciją pakomentavo karo apžvalgininkas Igalis Levinas. Jis teigė, kad tikroji degalų krizės Rusijoje priežastis – sėkmingi Ukrainos išpuoliai prieš Rusijos naftos rezervuarus ir naftos perdirbimo gamyklas. Yra žinoma, kad dėl šių atakų naftos perdirbimas Rusijoje sumažėjo mažiausiai 7 proc. 

 

„Galiausiai vidiniai apribojimai neišvengiamai smogs Rusijos ekonomikai. Nuo karo pradžios daugelis šalių pradėjo pigiai pirkti rusišką naftą ir ją perdirbti savo gamyklose, taip atimdamos iš Kremliaus didžiąją dalį pajamų. Rusijos vadovybė jau kurį laiką bando susigrąžinti buvusį pelną, nes jai pavyko susitarti dėl didelio kiekio degalų pardavimo Brazilijai. Tačiau dėl to, kad Ukraina taikliai smogė mažiausiai 9 naftos perdirbimo gamykloms, Rusija ir vėl susiduria su tomis pačiomis problemomis, kurios jai buvo iškilusios anksčiau“, –  konstatavo Levinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(182)
(3)
(179)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (5)