Paskelbtas karas valdžiai. Tikras chaosas. Užpultas oro uostas. „Pradėsime pilietinį karą, jeigu...!“ (Video)  (1)

Iš karto devynioms gaujoms vadovaujantis buvęs policininkas perspėjo, kad jeigu šalies premjeras neatsistatydins, šalyje prasidės tikras karas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-03-06 Paskelbtas karas valdžiai. Tikras chaosas. Užpultas oro uostas. „Pradėsime pilietinį karą, jeigu...!“ (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Haityje gaujos paskelbė karą ministrui pirmininkui Arieliui Henry ir užpuolė policijos akademiją bei pagrindinį šalies oro uostą. Iš užsienio kelionių grįžęs Henry lėktuvas turėjo leistis kaimyninėje Puerto Riko saloje. Apie tai praneša BBC.

Devynių gaujų sindikato vadovas, buvęs policininkas Jimmy Cherisier, pravarde „Barbecue“, antradienį, kovo 5 d., subūrė žurnalistus ir pasakė, kad jei premjeras nepasitrauks, šalyje prasidės karas.

„Jei Arielis Henry neatsistatydins, jei tarptautinė bendruomenė ir toliau jį rems, pradėsime pilietinį karą, kuris prives prie genocido“, – sakė Barbecue, kuriam taikomos JT sankcijos už žmogaus teisių pažeidimus.

Kovo 5 dieną Haičio sostinėje Port o Prense gaujos užpuolė policijos akademiją, kurioje mokosi daugiau nei 800 kariūnų. Policija pranešė, kad puolimas buvo atremtas.

Pasak liudininkų, šūviai nuaidėjo šalia pagrindinio šalies oro uosto Port o Prense, Toussaint Louverture tarptautiniame oro uoste. Haičio oro uostus dabar saugo kariai.

Haičio ministras pirmininkas Arielis Henry praėjusią savaitę iš pradžių išskrido į regioninį forumą Gajanoje, o paskui į Keniją, kad pasirašytų susitarimą dėl tarptautinio policijos ir karinio kontingento siuntimo į Haitį. Tačiau Kenijos planas išsiųsti 1000 policininkų, kad padėtų suvaldyti smurtą, stringa, kai Kenijos Aukščiausiasis Teismas jį užblokavo.

 

Iš šalies išvykus premjerui, Barbecue paskelbė jam karą. Gaujos užpuolė keletą policijos nuovadų, taip pat du Port o Prenso kalėjimus, iš kurių buvo pabėgo keli tūkstančiai kalinių. Per išpuolį kalėjime žuvo apie dešimt žmonių. Po to vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą.

 

Tūkstančiai kalinių tebėra laisvėje.

Arielio Henry buvimo vieta keletą dienų nebuvo žinoma, tačiau antradienį, kovo 5 d., Puerto Riko valdžia patvirtino, kad ten nusileido jo lėktuvas.

Smurtas šalyje išplito po prezidento Jovenelio Moise nužudymo 2021 metais. Jis nebuvo pakeistas, o rinkimai nevyko nuo 2016 m. Pagal politinį susitarimą rinkimai turėjo įvykti, o Henry turėjo palikti pareigas iki vasario 7 dienos, bet taip neįvyko.

JT duomenimis, 2023 metais Haityje gaujų aukomis tapo daugiau nei 8400 žmonių. Šalyje žmogžudysčių, sužalojimų ir pagrobimų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai, palyginti su 2022 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(4)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)