Masiškai pradėjo supirkinėti ukrainietiškus dokumentus. Didžiulis sujudimas Rusijos juodojoje rinkoje  ()

„Dėl to jūs gaunate tikrą dokumentą...“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša „Fontanka“, internete pasirodė daugybė pasiūlymų įsigyti Ukrainos piliečio pasą, tarptautinį pasą, gimimo liudijimą ir kitus šios šalies dokumentus. Dokumentų kainos svyruoja nuo kelių tūkstančių rublių iki 10 tūkstančių dolerių. Pardavėjai žada biometrinį Ukrainos pasą ir „visiškai švarius“ vidaus dokumentus su visais reikalingais ženklais.

„Pasas pagamintas iš originalių blankų. Duomenis į valstybės registrą suvedame per ryšius, gaunate TIN ir gimimo liudijimą, kuris taip pat įrašomas į metrikacijos skyriaus registrą. Serijos ir paso numeris spausdinami perforuotu spausdintuvu. Puslapiuose bus visi reikalingi antspaudai. Dėl to jūs gaunate tikrą dokumentą“, – leidinyje cituojamas vienas iš dokumentų pasiūlymų.

Tyrimo autorius su nelegaliais pardavėjais susisiekė prisidengdamas Sakartvele gyvenančiu migrantu. Pasak legendos, Rusijoje merginai buvo surašyti protokolai dėl „armijos diskreditavimo“ ir visokių mitingų, todėl jai reikalingas dokumentas norint gauti leidimą gyventi ES šalyje.

[EU+Kuponai] „March MEGA Sale 2024“! Tik nuo 109€ fantastiški projektoriai, robotai siurbliai, žaidimų monitoriai, darbo stalai ir kėdės. Puikūs prizai
1985 4

„March MEGA Sale 2024“ išpardavimas!

Specialūs kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

Lucky Draw žaidimas ir puikūs prizai

1) „WANBO X2 Pro“ vaizdo projektorius

2) „Tesvor S5 Max“ robotas dulkių siurblys

3) „ACGAM ET225E“ - perkamiausias elektroninis darbo stalas (be stalviršio)

4) „KTC M27T20“ - 27 colių, Mini-LED, 2K, 165Hz žaidimų monitorius

5) „NEWTRAL MagicH-BPro“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

Išsamiau

Dėl to tyrėja gavo tris pasiūlymus: biometrinio paso už 9 tūkstančius dolerių, padirbto gimimo liudijimo ir Ukrainos paso už 2350 eurų, o trečiasis pardavėjas pasiūlė visą dokumentų paketą. Paskutiniame pasiūlyme prekybininkas neįvardijo kainos, tik pareikalavo tūkstančio dolerių avanso. Paaiškėjo, kad vyro pasas yra pigesnis nei moters, o Turkijos ir Sirijos gyventojai nuolat naudojasi panašiomis paslaugomis, norėdami gauti leidimą gyventi ES šalyse.

„Fontankai“ pavyko surasti suklastotų dokumentų savininkę, kuri su jais persikėlė į Latviją ir gavo leidimą ten gyventi. Už 2,5 tūkst. dolerių ji gavo ukrainietišką pasą ir gimimo liudijimą. Dokumentai jai buvo išsiųsti paštu praėjus kelioms savaitėms po apmokėjimo. Draugai jai padėjo surasti suklastotų dokumentų pardavėjus.

 

„Aš persikėliau kartu su pabėgėlių iš Ukrainos srautu. Pasakiau, kad pasą pamečiau kelyje. Pokalbis su pasieniečiais buvo pats baisiausias. Bet nieko, patikrino, mane perleido“, – sakė ji, tačiau vėliau ištrynė visas žinutes, bijodama dėl savo saugumo.

Migracijos teisininkė Anna Adajevskaja teigė, kad biometrinio paso suklastoti neįmanoma, tačiau kirsti sieną naudojant kitus suklastotus dokumentus galimybė yra. „Posovietinės erdvės šalyse viskas perkama už pinigus, per pažįstamus. Tai, kas nepriimtina, vyksta čia, Rusijoje, Moldovoje, Kazachstane, Ukrainoje – labiau nei bet kur kitur“, – pažymėjo ji.

Advokatė pridūrė, kad su Ukrainos vyriausybinėmis institucijomis sutikrinti sertifikato tikrumą yra sunku, nes jos nereaguoja į Rusijos užklausas, tačiau galite kirsti Europos Sąjungos sieną, pareiškę, kad jūsų vidaus pasas pamestas, bet jūs turite gimimo liudijimą ir tarptautinį pasą. Toks variantas yra gana realus, ypač jei sieną kertate įsimaišę pabėgėlių sraute, – pažymi teisininkė.

 

Savo ruožtu kitas migracijos teisininkas Romanas Stepanovas RBC sakė, kad tokios situacijos jo praktikoje niekada nebuvo, o Ukrainos dokumentai Rusijos Federacijoje „tikrinami tiesiogine prasme po padidinamuoju stiklu“. Jis pažymėjo, kad Europoje dokumentai bus tikrinami labai griežtai, o panašios istorijos su padirbtais pasais gali būti vienetinės.

Nepriklausomas migracijos ekspertas ir demografas Igoris Efremovas pridūrė, kad iki 2022 metų naudojant suklastotus dokumentus buvo galima gauti Moldovos, bet ne Ukrainos pilietybę.

Ukraina ir Europos Sąjunga susitarimą dėl bevizio režimo įvedimo pasirašė 2018 metų pavasarį. Ukrainiečiai gali atvykti į visas Šengeno šalis be vizų, jei turi biometrinius pasus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(11)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: