Jie atrišo Ukrainai rankas. Dabar Rusijoje prasidės tikras košmaras  ()

Teisė į savigyną yra įtvirtinta JT Chartijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina turi teisę smogti kariniams taikiniams Rusijos teritorijoje, sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Anot jo, tokie išpuoliai yra vienas iš savigynos komponentų.

„Turime prisiminti, kad tai yra agresijos karas, kurio metu Rusija įsiveržė į kitą šalį. <...> O Ukraina turi teisę į savigyną, <...> teisę smogti teisėtiems kariniams taikiniams už šalies ribų, kad apsisaugotų“, – sakė J. Stoltenbergas.

Atsižvelgdamas į tai, jis pasidžiaugė, kad kai kurios NATO valstybės narės aprūpino Ukrainą tolimojo nuotolio raketomis, taip pat sutiko atsiųsti jai naikintuvus F-16. Anot jo, teisė į savigyną yra įtvirtinta JT Chartijoje, o Aljansas padeda Kyjivui apsiginti nuo Rusijos teisėtai, netapdamas konflikto šalimi. „Tai yra sekinantis karas, <...> ir aš džiaugiuosi, jog sąjungininkai teikia karinę paramą, kad užtikrintų Ukrainos savigyną“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis pridūrė, kad kol kas NATO nemato „tiesioginės karinės grėsmės“ iš Rusijos jokiai bloko šaliai, o svarbus atgrasymo veiksnys yra tai, jog pagal Aljanso įstatus ataka prieš vieną narę prilygsta puolimui prieš jas visas.

Pastaruoju metu Ukraina suaktyvino atakas prieš Rusijos pramonės, energetikos ir karinius objektus. Balandžio 5 dieną bepiločiai orlaiviai smogė Morozovsko aerodromui Rostovo srityje, kur bazuojasi priešakinės linijos bombonešiai Su-24, Su-24M ir Su-34. Ukrainos pusės teigimu, buvo sunaikinti 6 orlaiviai.

 

Vos per vieną mėnesį buvo užpultos 8 naftos įmonės. 

Išpuolius prieš naftos perdirbimo gamyklas kritikavo Pentagonas. Departamento vadovas Lloydas Austinas sakė, kad tokios atakos „gali sukelti domino efektą pasaulinei energetikos situacijai“ ir paragino Ukrainą pasirinkti „taktinius ir operatyvinius taikinius, kurie galėtų tiesiogiai paveikti vykstančias kovines operacijas“. 

 

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis anksčiau sakė, kad Kyjivas ketina ir toliau reaguoti į Rusijos atakas prieš energetikos ir pramonės infrastruktūrą, smogdamas panašiems taikiniams, įskaitant naftos perdirbimo gamyklas.

„Naudojome savo dronus. Niekas negali mums pasakyti, kad „tu negali“. Jei neturime oro gynybos, kuri apsaugotų mūsų energetikos sistemą, o rusai ją puola, mano klausimas: kodėl mes negalime jiems atsakyti? Jų visuomenė turi išmokti gyventi be benzino, be dyzelino, be elektros. Tai yra tiesa. Kai Rusija nustos tai daryti, sustosime ir mes“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(220)
(7)
(213)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()