„Nori sunaikinti pasaulį“. Slaptas dokumentas atskleidžia tikruosius Putino kėslus  ()

Slaptos V. Putino svajonės ir tikroji Rusijos užsienio politikos kryptis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slaptame dokumente rašoma, jog Rusijos užsienio reikalų ministerija planuoja naują pasaulio tvarką, pranešė „Washington Post“.

Dokumentas yra slaptas Rusijos užsienio politikos papildymas ir jis oficialiai patvirtina Rusijos pastangas supainioti Vakarų šalių užsienio ir vidaus politiką bei sutrikdyti paramą Ukrainai. Anot jo, karo baigtis „daugiausia apibrėžia būsimos pasaulio tvarkos kontūrus“. Kitaip tariant, agresija gali būti pavyzdys autoritarinėms valstybėms priverstinėmis priemonėmis ir pasauliniu mastu įgyvendinti savo valią.

Rusija taip pat bando priartėti prie Kinijos ir Šiaurės Korėjos, siekdama pakeisti vyraujančią jėgų pusiausvyrą. Aiški žinia pasirodė, kai Rusija pasinaudojo veto teise Šiaurės Korėjos atveju, kai JT norėjo Šiaurės Korėjai įvesti sankcijas dėl šalies branduolinio ginklo ir raketų programų.

V. Putino kritikas Michailas Chodorkovskis WP sako, kad nors JAV nesijaučia tiesiogiai susijusios su karu Ukrainoje, Rusija suvokia JAV ir NATO destabilizavimą kaip aiškią savo pastangų dalį.

 

NATO viduje norima sukelti abejonių, ar gynybos aljansas gins savo nares, o Ukrainos praradimas būtų aiški žinia pasauliui. Anot M. Chodorkovskio, tai sunaikintų JAV baimę ir „daugelis nustotų bijoti mesti iššūkį Jungtinėms Valstijoms“.

Remiantis WP informacija, Rusija taip pat ketina toliau didinti JAV susiskaldymą, skatinti vidinį chaosą Lotynų Amerikoje, remti Europos partijas, kurios bjaurisi orientuotumu į JAV, be to, kurstyti konfliktą Taivane. Tai tikriausiai priartintų Kiniją prie Rusijos. Be to, JAV dėmesį į Artimuosius Rytus nukreipia eskaluojamos problemos Izraelio, Irano ir Sirijos zonose.

 

Slaptas papildymas, kuriame vartojama daugiau tiesioginės kalbos nei viešuose dokumentuose, yra datuojamas 2023 m. balandžio pradžioje. Leidinys dokumentą gavo iš Europos žvalgybos tarnybos. Rusijos užsienio politikos viešoji politika buvo paskelbta likus kelioms dienoms iki slapto dokumento, 2023 m. kovo 31 d.

Oficiali pozicija yra diplomatinė, joje yra madingų žodžių apie „demokratiją tarptautiniuose santykiuose“ ir „suverenią lygybę“. RF kaltina JAV ir „jos palydovines galias“ eskaluojant karą Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(10)
(-7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: