Košmaras. Nauja naftos ir dujų problema Rusijoje. Kas šį kartą?  ()

V. Putino sprendimas nukreipti Rusijos ekonomiką karine linkme paaštrino krizę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos naftos ir dujų pramonė suvaidino lemiamą vaidmenį finansuojant karą Ukrainoje. Tačiau ši pramonė susiduria su darbo jėgos trūkumu, nes dėl Rusijos perėjimo prie karo ekonomikos paaštrėjo ilgalaikė demografinė krizė. 

Apie tai rašo naujienų agentūra „Bloomberg“, pažymėdama, kad Rusijoje karinė mobilizacija pasiglemžia darbuotojus iš itin svarbios naftos ir dujų pramonės. 

Vienkartinė išmoka asmeniui, su kuriuo sudaryta sutartis tarnauti Ukrainoje, gali prilygti beveik metiniam vidutinio naftos ir dujų pramonės darbuotojo atlyginimui

Ši problema nėra nauja, nes Rusija jau beveik du dešimtmečius susiduria su darbingo amžiaus gyventojų skaičiaus mažėjimu. Viena iš pagrindinių priežasčių buvo gimstamumo nuosmukis dešimtajame dešimtmetyje; koronaviruso pandemija šią problemą dar labiau paaštrino, tačiau dėl konflikto Ukrainoje ji tapo dar aštresnė. 

[Vokietija] Būtinas rinkinukas! Tik 55€ už akumuliatorinį „Geevorks“ pjūklą ir sekatorių. Labai ribotas kiekis
3267 3

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Maskvoje įsikūrusios „Kasatkin Consulting“, vertinimais Rusijos naftos ir dujų sektoriuje šiemet trūksta apie 40 000 darbuotojų. Sausio ir vasario mėnesiais vidutinis mėnesinis nominalusis darbo užmokestis šioje pramonės šakoje siekė apie 125 200 rublių (1 340 JAV dolerių). Ši suma nesulyginama su tuo, ką pagal sutartis dirbantiems darbuotojams siūlo Rusijos armija. 

Pasak bendrovės „Kasatkin Consulting“ partnerio Dmitrijaus Kasatkino, „konkurencija dėl atlyginimų ginkluotosiose pajėgose ir kariniame pramoniniame komplekse neabejotinai turėjo įtakos“ darbo jėgos pasiūlai Rusijos naftos ir dujų pramonėje. 

 

Jei darbuotojas nenori kariauti Ukrainoje, jis gali pasirašyti pelningus kontraktus su karinės pramonės gamintojais. Tankų, šarvuočių ir ginklų paklausa smarkiai išaugo, o ginklų gamyklos ieško darbuotojų ribotoje darbo rinkoje. 

V. Putino sprendimas nukreipti Rusijos ekonomiką karine linkme paaštrino įsisenėjusią demografinę problemą. Audito ir konsultacijų bendrovės „FinEkspertiza“ skaičiavimais, 2022 m. jaunesnių nei 30 metų amžiaus darbuotojų dalis sumažėjo iki 14,9 proc. ir yra mažiausia nuo 1990 m. pradžios. 

Dar viena karinio konflikto Ukrainoje pasekmė – sumažėjęs darbo jėgos iš užsienio srautas. Praėjusiais metais oficialus grynasis užsienio migrantų srautas sudarė beveik 110 000 žmonių, o tai yra tik 1/4 2021 m., paskutinių statistinių metų prieš prasidedant konfliktui, lygio. 

 

Toks migracijos lygis yra tik lašas jūroje, palyginti su Rusijos darbo jėgos poreikiu. Kovo pabaigoje, remiantis prašymų įdarbinimo tarnyboms skaičiumi, įmonėms reikėjo 1,86 mln. papildomų darbuotojų

Siekdamos išplėsti potencialių darbuotojų ratą, kai kurios įmonės pradėjo taikyti politiką „atsivesk draugą ir gauk premiją“, siūlydamos nuo 50 iki 100 JAV dolerių už kiekvieną naują darbuotoją. 

Vis dėlto visų šių privilegijų vis dar nepakanka, kad į energetikos pramonę būtų pritraukti paklausiausi jauni kvalifikuoti darbuotojai, todėl įmonės priverstos ieškoti vyresnio amžiaus darbuotojų. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(154)
(4)
(150)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()