Galingas smūgis Slovakijos valdžiai. Žmonės susivienijo už Ukrainą. Kas nutiko  ()

Stebėtina, kad kampanija greitai viršijo savo tikslą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-11 Galingas smūgis Slovakijos valdžiai. Žmonės susivienijo už Ukrainą. Kas nutiko  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slovakijos nevyriausybinės organizacijos, prieštaraudamos Rusijai palankiam premjerui, kuris atsisakė tiekti karinę pagalbą Ukrainai, per tebesitęsiančią sutelktinio finansavimo kampaniją surinko daugiau nei keturis milijonus eurų, kad iš Čekijos nupirktų 2 692 artilerijos sviedinius.

Čekijos žiniasklaida ČTK praneša, kad pradiniai keturi milijonai eurų, surinkti per Slovakijos lėšų rinkimą, bus skirti 2692 artilerijos sviediniams įsigyti iš Čekijos gamintojo „STV Group“.  Gegužės 8 d. Bratislavoje vykusioje spaudos konferencijoje organizatoriai pranešė, kad šaudmenys į Ukrainą turėtų būti pristatyti vėliausiai vasaros pabaigoje.

Vasario mėnesį Čekijos prezidentas Petras Pavelas minėjo, kad Praha potencialiai galėtų tiekti Ukrainai 500 000 vnt. 155 mm ir 300 000 vnt. 122 mm sviedinių iš už Europos ribų, jei tik bus užtikrintas reikalingas finansavimas, todėl daugelis ES šalių priims finansinius įsipareigojimus. Tačiau vadovaujant draugiškam Rusijai ministrui pirmininkui Robertui Fico, Slovakijos vyriausybė nutraukė karinės pagalbos teikimą Ukrainai ir priešinosi Čekijos iniciatyvai, siekdama taikos derybų su Rusija.

[Vokietija!] 1500W nešiojamas garinis valymo aparatas. Išvalysite ten, kur atrodė neįmanoma!
2377 6

Nuostabiai gera kaina

Iš Vokietijos, greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė ir panaudojimo galimybės

Išsamiau

Nepaisydamos Rusijai palankaus ministro pirmininko, kelios Slovakijos nevyriausybinės organizacijos balandį inicijavo sutelktinio finansavimo kampaniją „Amunicija Ukrainai“, kurios šūkis buvo „Jei ne vyriausybė, tai mes siunčiame“. Šia kampanija buvo siekiama surinkti 1 milijoną eurų ginkluotės pirkimui, skirtos Ukrainos karo pastangoms paremti, taip tiesiogiai ginčijant vyriausybės atsisakymą teikti karinę pagalbą Kyjivui.

Stebėtina, kad kampanija greitai viršijo savo tikslą – per 41 valandą buvo surinktas pirmasis milijonas eurų, o pirmomis dienomis surinko daugiau nei 3 mln. eurų.

Slovakijos iniciatyvai rinkti lėšas perkant sviedinius Ukrainai vadovauja nevyriausybinės organizacijos „Peace for Ukraine“, „Gift for Putin“ ir „All4Ukraine“ kartu su lėšų rinkimo platforma „Donio.sk“.

 

Anksčiau iniciatyvos „Peace for Ukraine“ atstovė Zuzana Izsakova AFP sakė:

„Mes, Slovakijos gyventojai, norime ir galime padėti. Norime parodyti, kad šiuo klausimu sprendžia ne tik vyriausybė ir Robertas Fico.“

„Dėl visų pirkimų konsultuojamės su Čekijos gynybos ministerija. Ji mums patvirtina, ar kaina gera“, – žurnalistams sakė projekto „Gift for Putin“ narys Dodo Dobrikas.

ČTK teigia, kad Čekijos fondas Ukrainai bendradarbiauja su Slovakijos lėšų rinkimo akcijos organizatoriais, iš kurių fondas taip pat renka lėšas. D. Dobriko teigimu, memorandumą dėl šaudmenų pirkimo ketinama pasirašyti gegužę.

ČTK teigimu, Slovakijos lėšų rinkimo akcijos organizatoriai savo partneriu pasirinko Čekijos fondą dėl to, kad Slovakijoje nėra panašaus subjekto ir dėl ilgo proceso. Tuo tarpu Slovakijos ministras pirmininkas R. Fico, kurio administracija, pradėjusi eiti pareigas pernai, nutraukė karinę pagalbą Ukrainai iš valstybės atsargų, lėšų rinkimą apibūdino kaip tik simbolinį.

 

Pilietinė iniciatyva „Peace for Ukraine“, pagrindinė šiuo metu vykstančio Slovakijos lėšų rinkimo organizatorė, anksčiau dalyvavo sėkmingoje kampanijoje, kuria buvo siekiama įsigyti Slovakijoje pagamintą išminavimo sistemą „Božena 5“ ir perduoti Ukrainai. Gegužės 8 d. spaudos konferencijoje Bratislavoje organizacija pranešė, kad transporto priemonė yra paruošta transportuoti.

„Šios dvi kampanijos yra įrodymas, kad Slovakijos žmonės jaučia solidarumą ir nori padėti ukrainiečių vyrams ir moterims, net ir skirdami nedidelę finansinę auką, kuri gali virsti realia pagalba“, – sakė organizacijos „Peace for Ukraine“ atstovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(1)
(56)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()