Netikėtas smūgis nuo Kinijos. Sustabdyta jau 80 %. „Rusija susidūrė su labai rimtomis problemomis“  ()

Atsisako priimti mokėjimus iš Rusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos bankų atsisakymai priimti mokėjimus iš RF žada problemų Rusijos elektronikos rinkai, kuri itin priklausoma nuo technologijų importo iš Kinijos.

Jau gegužės-birželio mėnesiais kai kurios Rusijos įmonės gali susidurti su kiniškų komponentų trūkumu, dėl ko gali žlugti sutartys ir pritrūks įrangos.

Balandį į Rusijos Federaciją atkeliavo įranga, už kurią importuotojai sumokėjo vasarį. Kovo mėnesį Kinijos bankai nustojo priimti pervedimus už serverius, kompiuterius, duomenų saugojimo sistemas ir kitą įrangą.

Įmonės naudoja atsarginių dalių atsargas, kurios liko nuo 2023 metų, todėl gamyba nesustojo, nurodo „Kommersant“ šaltinis. Tačiau vasarą gali kilti problemų, tikina jis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Nuostabių kainų ir kokybės monitorių laikikliai, PC, uodų gaudyklės, el. paspirtukai, pompos ir vaizdo projektoriai (Video)
2343 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „KOORUI KR10“ - monitoriaus laikiklis

2) „Ninkear A15 Plus“ - globali versija, 15.6 colių, 32GB+1TB, Win 11 OS

3) „Black Knight B2000V“ - uodų lempa-gaudyklė

4) „BOGIST M1 Elite“ - 350W, 36V 10Ah el. paspirtukas

5) „POPDEER PD-AP1“ - belaidė pompa

6) „FENGMI S5“ - mini lazerinis 4K vaizdo projektorius

Išsamiau

Remiantis Pekino Kinijos liaudies universiteto Chong-yang finansinių studijų instituto skaičiavimais, nuo kovo mėnesio buvo sustabdyta 80% atsiskaitymų tarp Rusijos ir Kinijos. Didžiausiuose bankuose mokėjimai ėmė stingti savaitėms,The Moscow Times“ sakė Rusijos importuotojai. Kinijos eksportuotojai kreipiasi pagalbos į mažus bankus ar pogrindinius mokėjimų operatorius, o kai kurie iš nevilties iš esmės atsisako bendradarbiauti su Rusija, rašė „Reuters“.

 

Agentūros šaltinių teigimu, įmonės tikisi padėties pagerėjimo po Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito Kinijoje. Rusijos Federacijos centrinis bankas jau derasi su Pekinu, bandydamas susitarti dėl bent jau mokėjimų už elektroniką atblokavimo, „Kommersant“ sakė šaltinis finansų rinkoje.

Tačiau vargu ar šie bandymai bus sėkmingi, sako Romanas Prochorovas, Finansinių inovacijų asociacijos (AFI) valdybos vadovas. Kinijos bankai „priima savo sprendimus dėl priimtinos pusiausvyros tarp antrinių sankcijų rizikos ir pajamų iš sandorių su Rusija“, – pabrėžia jis.

 

Dėl atsiskaitymo problemų kiniškų prekių tiekimas Rusijai jau pradėjo mažėti pirmą kartą nuo 2022 metų vasaros: kovo pabaigoje sumažėjo 14,2%. 

Gaidaro instituto duomenimis, Kinijos prekės sudaro 43% viso importo į Rusiją, kurio vertė praėjusių metų pabaigoje buvo 285 mlrd. USD. Ekspertai pabrėžia: „Pirmaujančią vietą Kinijos prekybos apyvartoje tvirtai užima Rusijai nedraugiškos šalys, o tai padidina tiekimo sumažėjimo riziką“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(1)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()