„Nuteistas kas 6 žmogus. Rusijos psichiatrinės pildomos beprotišku tempu“. Neįtikėtina už ką į jas kišami žmones  (1)

Pernai tokių sprendimų dažnis išaugo penkis kartus, palyginti su 2021 ir 2022 metų vidurkiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius pusantrų metų Rusijos teismai priverstiniam psichiatriniam gydymui išsiuntė mažiausiai 33 kaltinamuosius politinėse bylose, suskaičiavo „Agentūra“. Ir nors ši praktika dar nepasiekė sovietinio masto, statistikos apie ją negalima vadinti guodžiančia: pernai tokių sprendimų dažnis išaugo penkis kartus, palyginti su 2021 ir 2022 metų vidurkiu.

Iš viso nuo 2013 metų disidentai priverstiniam gydymui buvo siunčiami 55 kartus. Iki 2020 m. tai buvo ne daugiau kaip trys žmonės per metus, 2021 m. skaičius išaugo iki septynių, bet 2022 m. vėl sumažėjo iki trijų. Tačiau pernai šis skaičius šoktelėjo iki 25, o per pirmuosius keturis su puse šių metų mėnesio teismai Rusijoje priėmė mažiausiai aštuonis tokius sprendimus.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! „Xiaomi“ maršrutizatoriai, lagaminai fotoaparatams, siaurapjūkliai, mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui, gręžimui ir kt.
3569 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Hcalory A04“ - 5-8kW daugiafunkcis dyzelinis oro šildytuvas

2) Vandeniui, smūgiams ir purvui atsparus lagaminas fotoaparatui

3) „Drillpro ML-DC303“ - akumuliatorinis siaurapjūklis

4) „Xiaomi Router AX3000T“ - WiFi 6 maršrutizatorius

5) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

6) „Drillpro HD1627“ - 18V 350Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

Išsamiau

Tikrasis tokių atvejų skaičius gali būti didesnis, sako „Memorial“ draugijos narys Aleksejus Makarovas. Žmogaus teisių aktyvistas taip pat primena, kad vėlyvojoje SSRS politiniai kaliniai beveik visada buvo siunčiami į specialias psichiatrijos ligonines, kurias valdė Vidaus reikalų ministerija. Šiuo metu, nepaisant išplitusios priverstinio gydymo praktikos, jis dar nepasiekė sovietinio masto: „Aštuntojo dešimtmečio viduryje už antisovietinę agitaciją ar tyčia šmeižikiškų prasimanimų skleidimą buvo nuteistas maždaug kas šeštas asmuo ir nukreiptas priverstiniam gydymui“.

Praėjusią savaitę Žemutinio Naugardo Lenino apygardos teismas nusiuntė vietos gyventoją Aleksejų Volskį priverstiniam gydymui dėl „netikrų istorijų“ apie armiją. Pernai lapkritį panašus sprendimas buvo priimtas dėl Sankt Peterburgo gyventojos Viktorijos Petrovos, taip pat apkaltintos „netikromis naujienomis“. 2023 m. spalį teismas paskyrė priverstinį psichiatrinį gydymą Žemutinio Naugardo gyventojui Aleksejui Onoškinui - jis buvo apkaltintas „klastotėmis“ ir „kvietimais terorizmui“ dėl įrašų ir komentarų VK.

 

Praėjusiais metais Olegas Nepeinas, deputatas iš Saratovo Choperskoje kaimo, taip pat buvo nusiųstas baudžiamajai psichiatrijai už žinutes pokalbyje apie Rusijos kariuomenės įvykdytas Mariupolio ir Bučos gyventojų žudynes; aplinkosaugos ir gyvūnų teisių aktyvistas Aleksandras Bachtinas – taip pat už pranešimą apie Ukrainos civilių žūtis; Vladikaukazo gyventoja Teona Kelekhsaeva - už pakartotinį Rusijos kariuomenės „diskreditavimą“ įrašuose VK ir „Instagram“ tinkluose.

 

Tverės srities gyventojas Sergejus Kolinas 2023 metų balandį buvo išsiųstas priverstiniam gydymui, nes susirašinėjime su „nenustatytais asmenimis“ esą sutiko prisijungti prie „Rusijos laisvės“ legiono ir išreiškė „neigiamą požiūrį į Rusijos Federacijos valdžią“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(5)
(-4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)