Rusija nepripažįsta Estijos sienos. Tai labai rimta. „Pašalino demarkacijos liniją“  ()

Rusija nesutinka su Estijos pozicija.


Narvos upė
Narvos upė
© Hannu (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narva_River_in_Narva,_2011-07.jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-24 Rusija nepripažįsta Estijos sienos. Tai labai rimta. „Pašalino demarkacijos liniją“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pasieniečiai pašalino 24 iš 50 Estijos pasieniečių įrengtų plūdurų, skirtų pažymėti Baltijos šalies teritorinius vandenis Narvos upėje, rašo „Bloomberg“.

„Į šį incidentą žiūrėsime blaiviai ir atsargiai“, – sakė Estijos premjerė Kaja Kallas. Ji pridūrė, kad Rusija naudojasi problemomis pasienyje, kad sukeltų baimę ir nerimą.

Siena palei Narvos upę ginčų objektu tapo 2024 metų pradžioje, kai Rusija pareiškė nesutinkanti su pusės iš 250 Estijos įrengtų plūdurų vieta, primena Estijos pasienio tarnyba. Plaukiojantys žymekliai naudojami laivų keliui pažymėti.

[Vokietija] Nerealus pasiūlymas! Tik 130€ už portabilų Android projektorių: iki 4K, WiFi6, BT5.2 ir kt. („SkyEcho FreeONE Pro“)
3247

Fantastiškai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

„Kiekvieną pavasarį Estija ir Rusija Narvos upėje įrengia pasienio plūdurus. Upės vaga laikui bėgant keičiasi, todėl tiksliname ženklinimą. Jei iki 2022 metų plūdurų įrengimas daugiausia vyko abipusiu susitarimu, tai dabar Rusija nesutinka su Estijos pozicija dėl plūdurų išdėstymo“, – sakė Rytų prefektūros pasienio skyriaus vedėjas Erikas Purgelis. Anot jo, Estijos valdžia netrukus susisieks su kolegomis iš Rusijos, kad aptartų šį klausimą.

 

Sienos upėje žymėjimas įvyko skandalo, siejamo su Vyriausybės nutarimu, kuris buvo anksčiau paskelbtas teisės aktų portale dėl Rusijos teritorinių vandenų plėtros Baltijos jūroje prie valstybės sienos su Lietuva ir Suomija, fone. Gynybos ministerijos parengtas dokumentas sukėlė stiprią Europos šalių reakciją. Taigi Latvijos užsienio reikalų ministerija šią rezoliuciją pavadino „planuota provokacija, kurios tikslas eskaluoti situaciją“, siekiant „įbauginti kaimynines šalis“. „Tai akivaizdus eskalavimas prieš NATO ir ES, reikalaujantis adekvačios ir griežtos reakcijos“, – savo ruožtu sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

 

Suomijos užsienio reikalų ministrė Elina Valtonen paragino Rusiją laikytis JT Jūrų teisės konvencijos, reglamentuojančios pakrančių ir teritorinių vandenų klausimus, ir susiejo tokį Maskvos sprendimą su „hibridinėmis“ operacijomis.

Netrukus iš nuostatų portalo dingo Vyriausybės nutarimo projektas dėl valstybės sienos geografinių koordinačių patikslinimo. Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „nėra planų keisti Rusijos sienų Baltijos jūroje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()