Airija, Ispanija, Norvegija... Neįtikėtina. Europos šalys tai daro viena po kitos. Kas vyksta  (1)

Europos šalys viena po kitos pripažįsta Palestiną nepriklausoma valstybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Airija, Ispanija, Norvegija... Neįtikėtina. Europos šalys viena po kitos pripažįsta Palestiną nepriklausoma valstybe.

Norvegija ir Ispanija pripažino Palestiną nepriklausoma valstybe. Sprendimas įsigaliojo antradienį, gegužės 28 d., patvirtino užsienio reikalų ministerija Osle.

Apie tai rašo „Deutsche Welle“.

Prieš dvi dienas Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide per susitikimą Briuselyje įteikė patvirtinantį dokumentą Palestinos nacionalinės valdžios ministrui pirmininkui Mohammedui Mustafa.

Jo nuomone, šis sprendimas galėtų „duoti didesnį postūmį taikiam susitarimui“ Artimuosiuose Rytuose, jei Norvegijos pavyzdžiu pasektų kitos šalys.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sánchezas antradienį, gegužės 28 d., taip pat paskelbė, kad jo šalis pripažins nepriklausomą Palestinos valstybę su 1967 m. sienomis ir jos sostine Rytų Jeruzalėje, pranešė naujienų agentūra EFE.

Jis pavadino šį sprendimą istoriniu, pabrėždamas, kad jis „nėra nukreiptas prieš nieką“ ir „mažesniu mastu prieš Izraelį – šalį, kuri yra Ispanijos draugė, su kuria Madridas ketina palaikyti geriausius santykius“.

Antradienį Airija taip pat oficialiai pripažino Palestiną nepriklausoma valstybe, sakė Airijos užsienio reikalų ministras Michealas Martinas.

Izraelis kategoriškai priešinasi Palestinos pripažinimui.

 

„Skatinti Palestinos valstybės pripažinimą reiškia pasakyti žudikams ir prievartautojams, kad teroras apsimoka“, – neseniai pareiškė nuolatinis Izraelio atstovas JT Giladas Erdanas ir pridūrė, kad Palestinos valdžia neatitinka kriterijų, būtinų norint tapti suverenia valstybe.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas atšaukė savo šalies ambasadorius Airijoje, Ispanijoje ir Norvegijoje „skubioms konsultacijoms“.

Vokietija pareiškė, kad kol kas neketina pripažinti Palestinos valstybės. JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat atmetė vienašalį Palestinos pripažinimą.

Belgija, Liuksemburgas, Portugalija ir Slovėnija netrukus gali pripažinti Palestiną nepriklausoma valstybe. Tai Rusijos žiniasklaidai pareiškė Palestinos ambasadorius Rusijoje Abdel Hafizas Nofalas.

 

„Artimiausiomis dienomis laukiame ir Liuksemburgo. Laukiame Belgijos, Portugalijos. Europiečiai pradėjo suprasti, kad kažkas neveikia. Kodėl Izraelis daro tą patį, kas nutiko po Antrojo pasaulinio karo, Holokausto ir viso to? Kodėl jie tai daro? Ir šis klausimas buvo pradėtas kelti Europoje“, – sakė jis.

Diplomatas pabrėžė, kad net JAV universitetuose „ėmė kaltinti Izraelį“.

„Net Izraelyje yra didelė problema, nes, žinote, dabar yra aštuntas karo mėnuo, daugiau nei 500 000 izraeliečių, kurie jau turi dvigubą pilietybę išvyko iš šalies, jie nėra pripratę prie tokio karo“, – pridūrė Nofalas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(15)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)