Ukraina sudavė smūgį Kinijai. Tai labai rimta. Laukia didžiulė audra  (1)

„Ukraina yra karo auka. Tai mes turime viską inicijuoti...“


V. Zelenskis
V. Zelenskis
© President Of Ukraine from Україна, CC0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Russia%27s_decision_on_mobilization_is_an_admission_that_their_regular_army_did_not_withstand_and_crumbled_-_add

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-03 Ukraina sudavė smūgį Kinijai. Tai labai rimta. Laukia didžiulė audra  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Pekiną padėjus Rusijai sutrikdyti birželio 15–16 dienomis Šveicarijoje vyksiantį taikos viršūnių susitikimą, rašo „Politico“.

„Rusija, naudodama Kinijos įtaką regione, taip pat pasitelkdama Kinijos diplomatus, daro viską, kad sutrikdytų taikos viršūnių susitikimą“, – per spaudos konferenciją Singapūre sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, Maskva grasina daugeliui šalių žemės ūkio prekių ir maisto produktų blokada, grasina energijos kainomis ir reikalauja, kad daugelis valstybių atsisakytų dalyvauti taikos viršūnių susitikime dėl Ukrainos.

„Ir dabar yra informacijos, kad kai kurios valstybės jai teikia pagalbą“, – pažymėjo jis.

Anksčiau Kinija atsisakė siųsti savo delegaciją į viršūnių susitikimą Šveicarijoje, nes ten nepakviesta Rusija. Vietoj to, Pekinas iškėlė idėją surengti savo taikos konferenciją, kurioje dalyvautų ir Rusija, ir Ukraina. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusią savaitę pareiškė, kad Maskva su šia idėja sutinka.

[EU+Kuponai] Naujausių „KTC“ žaidimų monitorių premjera. Aukščiausia klasė už juokingas kainas. Ribotas kiekis
2002 3

„KTC“ naujosios serijos išpardavimas

Specialūs kuponai

Galioja iki 2024-06-11

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

1) „KTC H27P22S“ - 27 colių, 4K, 160Hz žaidimų monitorius

2) „KTC H27T22“ - 27 colių, QHD, 165Hz žaidimų monitorius, išbandytas ir rekomenduojamas technologijos.lt

3) „KTC G27P6“ - 27 colių, LG OLED, QHD, 240Hz

Išsamiau

Atsakydamas į klausimą, ar Ukraina dalyvaus Kinijos pasiūlytame viršūnių susitikime, V. Zelenskis atsakė, kad Pekinas neturi teisės sušaukti tokio susitikimo.

„Ukraina yra karo auka. Tai mes turime viską inicijuoti... Niekas iki galo nesuvokia, ką Rusija šiuo karu atnešė mūsų valstybei. Mirė ukrainiečiai, rusai prievartavo mūsų moteris, pavogė dešimtis tūkstančių mūsų vaikų. Niekas kitas neturi teisės diktuoti, kaip šis karas turi baigtis“, – pabrėžė prezidentas.

 

Pasak jo, Kyjivas neprašė Pekino karinės pagalbos, tačiau ir nesitikėjo, kad Kinija suteiks Rusijai karinę paramą.

„Apie tai mes kalbėjome su Kinijos lyderiu telefonu. Jis man pažadėjo, kad Kinija liks nuošalyje ir nerems Rusijos ginklais. Šiandien yra informacijos, kad kažkaip per Kiniją kai kurie dalykai patenka į Rusijos rinkas“, – sakė šalies vadovas. V. Zelenskis pažymėjo, jog kelis kartus bandė susitikti su Kinijos atstovais, tačiau oficialus Pekinas atsisakė.

Anksčiau Kinijos gynybos ministras Dong Junas sakė, kad Pekinas „netiekė ir neteikia ginklų nė vienai iš šalių ir griežtai kontroliuoja dvejopo naudojimo prekių eksportą“. Anot jo, šalis tvirtai laikosi taikos ir dialogo pozicijos.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Kurtas Campbellas pareiškė, kad Kinija padeda Rusijos gynybos pramonei didinti gamybą ir aprūpinti Ukrainoje kariaujančią kariuomenę. Įvairių tipų ginkluose vis dar naudojami vakarietiški komponentai, kurie Rusiją pasiekia per Kiniją.

 

„Būtų teisinga sakyti, kad bendras Kinijos tikslas yra ne tik remti Rusiją (mūsų nuomone, visapusiškai), bet ir viešai sumenkinti šią paramą bei stengtis išlaikyti normalius diplomatinius ir prekybinius ryšius su Europa“, – sakė jis. 

Kremlius konferenciją Šveicarijoje pavadino beprasmiška, nes Rusija joje nedalyvaus. Prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Kyjivą ketinimu panaudoti viršūnių susitikimą Ukrainos prezidento V. Zelenskio „taikos formulei“ propaguoti. „Šio renginio prasmė aiški: suburti kuo daugiau šalių, tada paskelbti, kad viskas sutarta, ir pateikti tai Rusijai kaip jau išspręstą klausimą, ultimatumą. Tokios įvykių raidos nebus“, – perspėjo V. Putinas.

 

Ukrainos vadovybė anksčiau pareiškė nenorinti matyti Rusijos taikos viršūnių susitikime Šveicarijoje. „Mums nereikia, kad ji ką nors blokuotų“, - paaiškino V. Zelenskis. Panašią poziciją išsakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, pažymėdamas, kad nėra prasmės „sodinti Rusiją prie derybų stalo, jei negalima garantuoti, kad ji elgsis sąžiningai“. Kartu V. Zelenskis teigė, kad Kremlius turės galimybę išstudijuoti karo užbaigimo planą po to, kai dokumentas bus aptartas Bürgenstocko mieste.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(11)
(82)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)