1000 metų. Lietuvos iškilimas ir žlugimas (Video)  ()

Žemėlapyje matyti Lietuvos iškilimas ir žlugimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Soc. tinklo „X“ vartotojas @Rainmaker1973 dalinasi įdomiu vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip per 1000 metų keitėsi Europos šalių sienos.

Žemėlapyje parodoma šalių sienų kaita nuo 1140 iki 2012 metų. Jame taip pat matyti Lietuvos iškilimas ir žlugimas.

Lietuva į rytus plėtėsi nuo pat valstybės susikūrimo. Tam palankias sąlygas sudarė tai, kad buvusi Kijevo Rusios teritorija buvo nusilpninta mongolų ir dalis susiskaldžiusi. Prie Lietuvos buvo prijungta visa dabartinės Baltarusijos teritorija, dabartinės Ukraina ir Vakarų Rusija. Algirdo ir Vytauto valdymo laikais Lietuva pasiekė didžiausią teritorinį išsiplėtimą – pietuose jos sienos siekė net Juodąją jūrą. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, o vėliau Lietuvos – Lenkijos valstybė reiškė pretenzijas į visas buvusios Kijevo Rusios žemes ir dėl Rusios vienijimo vaidmens XV-XVI a. konkuravo su Maskvos didžiąja kunigaikštyste.

Tačiau palaipsniui teritorija traukėsi. Po trijų ATR padalijimų 1772–1795 m. didžioji Lietuvos dalis pateko į Rusijos imperijos sudėtį. Rusijai atiteko ir Vilnius, kuris tuo metu turėjo 25 000 gyventojų ir buvo vienas iš didžiausių imperijos miestų.

 

XX a. pradžioje iš vienų priešiškų rankų į kitas mėtytas Vilnius galiausiai grąžintas Lietuvai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(9)
(22)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()