„Laikas ypač ironiškas.“ Dabar pats Orbanas prašosi pagalbos. Ką atsakė Ukraina  ()

Europos Komisija atmetė Vengrijos ir Slovakijos pretenzijas Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Briuseliui reikės daugiau laiko surinkti įrodymus ir įvertinti teisinę situaciją, sakė eurokomisaras Valdis Dombrovskis.

Europos Komisija blokavo Vengrijos ir Slovakijos prašymą paraginti Kyjivą panaikinti sankcijas Rusijos naftos bendrovei „Lukoil“, rašo „The Financial Times“.

Maskvai visapusiškai įsiveržus į Ukrainą, Vengrijai ir Slovakijai buvo suteikta išimtis dėl visoje Europoje galiojančio draudimo importuoti rusišką naftą. Tačiau Budapeštas ir Bratislava pareiškė, kad pastarasis Kyjivo sprendimas sustabdyti „Lukoil“ produktų tranzitą iš Rusijos naftotiekiu „Družba“ gali sumažinti jos tiekimą apskritai.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Universalūs automobilio sėdynių užvalkalai, sulankstomi karučiai, palapinės, išmanieji laikrodžiai, kavos aparatai ir kt. (Video)
3754 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) Universalūs automobilio priekinių sėdynių užvalkalai

2) „Drillpro“ - 18V, 2700W smūginis veržliasukis, be baterijų

3) Kavos aparatas

4) „BlitzWolf BW-HL5“ - fantastiško funkcionalumo išmanusis laikrodis

5) „OSCAL“ - sulankstomas metalinis karutis

6) Palapinių rinkiniai - skirti 2-4 asmenims

Išsamiau

Vyriausybės kreipėsi į Europos Komisiją, kuri sprendžia ES prekybos politiką, prašydamos pradėti konsultacijas pagal prekybos susitarimą su Ukraina. Tačiau ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis „Financial Times“ sakė, kad Briuseliui reikės daugiau laiko surinkti įrodymus ir įvertinti teisinę situaciją.

Užvakar vykusiame oficialių euro bloko valstybių prekybos atstovų susitikime jo pozicijai pritarė 11 šalių. Nė viena šalis neprisijungė prie Budapešto ir Bratislavos, FT sakė trys diplomatai. Pasak vieno iš jų, prekybos sutartyje su Ukraina įrašyta saugumo sąlyga, dėl kurios gali sutrikti tiekimas.

Leidinys pažymi, kad Budapešto prašymo pateikimo laikas yra ypač ironiškas, turint omenyje, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pastarosiomis savaitėmis labai suerzino daugumą savo ES partnerių ir Europos Komisiją, vienašališkai lobizuodamas „taikos planą Ukrainai“ per vizitus Rusijoje ir Kinijoje be Briuselio pritarimo.

 

Kyjivas tikina, kad kitų Rusijos įmonių dėka naftotiekiu teka toks pat kiekis naftos kaip ir anksčiau. Vienintelės naftos perdirbimo gamyklos Slovakijoje rusiška nafta sudaro 35–40 proc. žaliavos. Iš jos pagaminti produktai taip pat eksportuojami į pačią Ukrainą ir Čekiją pagal kitą išimtį, kuri suteikiama iki gruodžio 5 d.

Slovakijos prezidentas Peteris Pellegrini pareiškė, kad bus „priverstas reaguoti“, jei Ukraina nepakeis savo pozicijos „Lukoil“ atžvilgiu. Jis pridūrė, kad Slovakija padeda Ukrainai dujų atsargomis ir elektros tiekimu. Naftotiekiu per Ukrainą, gaunama apie 25-30% šalies naftos importo.

 

Vengrijos užsienio reikalų ministras Péteris Szijarto anksčiau kritikavo Ukrainos sprendimą sustabdyti rusiškos „Lukoil“ naftos tranzitą į jo šalį.

Jis pareiškė, kad Vengrija ir toliau blokuos 6,5 mlrd. eurų karinės pagalbos Ukrainai finansavimo programą pagal Europos taikos fondą, kol Kyjivas panaikins sankcijas Rusijos „Lukoil“ ir atnaujins naftos gabenimą iš Rusijos Federacijos į Vengriją.

„Politico“ rašė, kad vengrai kelias savaites susiduria su degalų krize – šoktelėjusiomis kainomis ir elektros stygiumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(0)
(38)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()