„Tai yra daug daugiau nei posovietinė erdvė. Tai praktiškai visas pasaulis“  ()

„„Telegram“ yra daug daugiau nei posovietinė erdvė.“



© @Ekrano kopija

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ateities instituto ekspertas Vadymas Denysenko pasidalijo savo mintimis apie „Telegram“ įkūrėjo Pavelo Durovo areštą:

1. Durovas žinojo, kad yra ieškomas, ir išvyko į Paryžių. Taigi, visa tai atrodo kaip sąmoningas pasidavimas teisėtvarkai. Arba kažkas jį įtikino, kad nieko neįvyks ir viskas bus gerai. Šios galimybės negalima atmesti, nepaisant jos fantastiško pobūdžio.

2. Kokie galėtų būti jo motyvai (jei Durovas nusprendė pasiduoti), kol kas neaišku. Yra du variantai. Pirmasis – rusų žaidimas, nors šioje situacijoje Durovas atrodo kaip kamikadzė. Iki šiol jis toks nebuvo, bet tai nereiškia, kad ši versija yra nereali. Kol kas jo negalima atmesti. Antras variantas – jis sąmoningai bendradarbiauja su Vakarais prieš rusus. Dar kartą kartoju – kol nežinome motyvacijos, tai tik spėlionės.

Būtinas rinkinukas vasaros pramogoms. Su kuponais fantastiškas SUP irklenčių pasirinkimas ir galingos pompos
3690 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Iš EU/Honkongo sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater“ - pripučiamos SUP irklentės

2) „ATJ-8666“ - puikios pompos

Išsamiau

3. Svarbu, kad visa tai įvyko galimo Durovo ir Putino susitikimo, kuris neįvyko Baku, fone (apie tai aktyviai rašė rusai). Tačiau man labiau tikėtina versija, kad Durovas turėjo susitikti su kuo nors iš oficialios Rusijos delegacijos. Ir yra didelė tikimybė, kad dėl šio susitikimo jis nusprendė vykti į Paryžių.

4. Neseniai pristačiau šiek tiek Rusijos sociologinių tyrimų rezultatų. Į klausimą: „Iš kokių socialinių tinklų gauna informaciją – 69 % atsakė, kad iš „Telegram“ (iš „Vkontakte“ – 40 %, iš „Odnoklasniki“ žiniasklaida – 17 %). Per pastaruosius dvejus metus Kremlius kelis kartus bandė išvalyti „Telegram“. Būtent „Telegram“ yra pagrindinė valdžios problema dėl to, kad ten ji negali kontroliuoti procesų (pvz., „VKontakte“ nepageidaujamas įrašas gali būti ištrinamas daugiausiai per valandą). „Telegram“ iš esmės niekas neištrinama. Tiksliau, ištrynimas įvyksta tik spaudžiant FSB, o ne dėl to, kad yra kažkoks bendradarbiavimas su „Telegram“. Nors tikrai neįmanoma atmesti Durovo bendradarbiavimo su FSB, ir gali būti, kad jis egzistuoja, nors ir ne toks vaisingas, kaip norėtų Lubianka.

 

5. Rusija neturi galimybės sukurti suverenaus interneto be Kinijos technologijų. Ji atsisako kiniškų technologijų (atkreipkite dėmesį, kad Rusijos Federacija net trejiems metams atidėjo 5G diegimo pradžią, kad netaptų vergiškai priklausoma nuo Kinijos pardavėjų).

6. Taip pat turime suprasti, kad „Telegram“ yra daug daugiau nei posovietinė erdvė. Tai praktiškai visas pasaulis. Pavyzdžiui, Indijoje yra daugiau nei 300 milijonų vartotojų. Tai Lotynų ir Pietų Amerika bei dauguma Tolimųjų Rytų šalių. „Telegram“ kontrolė yra svarbi XXI amžiaus informaciniuose karuose visame pasaulyje.

 

7. Dėl ko Durovas galėjo derėtis su Kremliumi? Matyt, kalbama apie kanalo valdymo pardavimą (perdavimą). Galų gale, jis turėjo teigiamų ir vaisingų bendradarbiavimo istorijų ankstesniuose projektuose. Kodėl nesusitarė (jei nesusitarė)? Tikriausiai pinigai. Tiksliau, pinigų kiekis. Kodėl jis nusprendė pasiduoti? Kol kas sunku atsakyti. Kartoju – tai gali būti sąmoningas sprendimas ar tiesiog kvailystė, kai vyko į Paryžių su kažkieno garantijomis. Ir dar kartą kartoju: tai gali būti didelio rusų žaidimo dalis.

Dar per anksti teikti prognozes dėl „Telegram“ kaip mesendžerio likimo. Greitų sprendimų tikrai nebus.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(3)
(22)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: