„Tai slapta mirtis.“ Nepaprastas įvykis Rusijoje. Kas nutiko supervalstybei?  ()

Tikroji slaptumo priežastis.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© alejo15084 (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/illustrations/ai-generated-dashboard-statistics-8615473/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos naftos sektorius yra tokioje apgailėtinoje padėtyje, kad vyriausybė nusprendė įslaptinti duomenis apie degalų gavybos apimtis. 

Apie tai rašo įtakingas Rusijos „Telegram“ kanalas „Sito Sokrata“. 

Neseniai įvyko iš pirmo žvilgsnio eilinis, bet iš tiesų labai nepaprastas įvykis„Rosstat“ įslaptino informaciją apie naftos produktų gavybos apimtis Rusijoje. Tokį sprendimą tiesiogiai priėmė ministras pirmininkas Mišustinas. Dabar rusai negalės sužinoti, kiek šalyje pagaminama dyzelino, mazuto, suskystinto propano ir butano.  

Vyriausybė šią priemonę aiškina rūpesčiu galutiniu vartotoju, kuriam visiškai nebūtina žinoti apie naftos perdirbimo būklę Rusijoje ir naftos produktų, naudojamų transporte ir naudojamų kitoms reikmėms, kilmę. Esą duomenų trūkumas nedarys neigiamo spaudimo rinkai ir nebus dirbtinai keliamas ažiotažas. 

[Vokietija+Mažiausia kaina istorijoje!] Pasigaminkite elektros patys: 1200W, 5 menčių, S tipo mini vėjo turbinos generatoriaus komplektas
9110 2

Mažiausia kaina istorijoje

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tikroji slaptumo priežastis – žala, kurią padarė Ukrainos bepiločiai orlaiviai, atakavę Rusijos naftos perdirbimo gamyklas ir naftos saugyklas. Ukrainos pusės reakcija yra visiškai pagrįsta, nes nuo 2022 m. rugsėjo Rusijos Federacija nesiliauja vykdžiusi energetinio teroro, atitinkamai degantys energetikos sektoriaus objektai įvairiose Rusijos europinės dalies vietose – tiesioginė jos pačios agresijos pasekmė. 

Vien gaisras Proletarsko naftos bazėje sunaikino daugiau kaip 100 000 kubinių metrų dyzelinio kuro, o pats gaisras buvo didžiausias nuo atsakomųjų smūgių iš Ukrainos pusės pradžios. Tikslus dyzelino gaisro Rostovo srityje padarinių mastas nežinomas, tačiau jis tikriausiai išgąsdino Mišustiną, kuris nusprendė įslaptinti informaciją apie naftos perdirbimą. 

 

Šiuo metu reikalai neatrodo katastrofiški; tikriausiai dalį naftos produktų trūkumo pavyks likviduoti pasitelkus tiekimą iš Azerbaidžano ir Centrinės Azijos šalių. 

Tačiau strateginiu lygmeniu Rusija balansuoja ties riba prarasti „energetinės supervalstybės“ statusą. 

Rusijos mokslų akademijos Energetikos tyrimų instituto ekspertų teigimu, Rusija, praradusi galimybę naudotis Vakarų technologijomis ir pagrindinėmis žaliavų rinkomis, per artimiausius 25 metus neteks 40 proc. kuro eksporto, o jos pajamos sumažės 2,8 karto. Be to, jei 2010-ųjų pabaigoje angliavandenilių eksportas sudarė apie trečdalį Rusijos BVP, tai per ateinantį dešimtmetį kuro ir energetikos sektoriaus indėlis į šalies BVP sumažės penkis kartus! Padėtį galėtų pataisyti išorės investicijos į energetikos rinką, tačiau dėl sankcijų jos paprasčiausiai neįmanomos.

 

Taigi šiuo karu Putinas Irano ir arabų pasaulio džiaugsmui tiesiog išstumia Rusiją iš naftos lygos. Netrukus pati šalis pasidarys priklausoma nuo naftos importo. Taip atrodo slapta buvusios pagrindinės naftos supervalstybės mirtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(91)
(0)
(91)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()