„Gali turėti didelį poveikį.“ Antarktidai iškilo grėsmė  ()

Rezultatai parodė, kad nuolaužos Antarktidos pakrantę gali pasiekti kasmet, o kai kurie daiktai atplaukia vos per devynis mėnesius.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© jodeng (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/ice-cream-snow-winter-cold-iceberg-3180910/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antarktida netrukus gali susidurti su nauja grėsme savo ekosistemoms – iš Australijos, Afrikos ir Pietų Amerikos plūduriuojančios šiukšlės gali atnešti svetimų rūšių.

Šylant Žemei ir tirpstant ledui, nevietinės rūšys gali įsiveržti į Antarktidos pakrantę ir sutrikdyti jos trapią jūrų gyvūniją, teigiama naujame tyrime, rašo „Independent“.

Tiesa, daugelį metų mokslininkai manė, kad naujų rūšių patekimo į Antarktidą pavojų kelia tik atokios Pietų vandenyno salos. Tačiau naujas JAV ir Australijos mokslininkų grupės atliktas tyrimas parodė, kad tokie plūduriuojantys objektai kaip dumbliai, pelekai ir net plastikas gali pasiekti ledinį žemyną iš atokesnių vietų.

Geekmaxi 7-ojo gimtadienio išpardavimas! Monstrinės energijos stotelės, el. paspirtukai, robotai su DI, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
2883 6

„7th Anniversary Sale“

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

2) „KuKirin G2“ - 2024 versija, 800W, 48V 15Ah, 55 km, 45 km/h el. paspirtukas

3) „Narwal Freo Z Ultra“ - premjera, robotas dulkių siurblys su DI

4) „Blackview Oscal PowerMax 3600“ - mobili energijos stotelė, 3600W, 3600Wh, LiFePO4

Išsamiau

Pagrindinė tyrimo autorė daktarė Hannah Dawson paaiškino, kad vandenynuose daugėjant šiukšlių, šios rūšys turi daugiau galimybių pasiekti Antarktidą.

„Mūsų tyrimas rodo, kad plūduriuojantys objektai gali pasiekti Antarktidą iš daug šiauriau, įskaitant Pietų Ameriką, Naująją Zelandiją, Australiją ir Pietų Afriką“, – sakė H. Dawson.

Ši kelionė per Pietų vandenyną nėra teorinė. Mokslininkai naudojo pažangius kompiuterinius modelius, kad imituotų vandenyno sroves ir 19 metų stebėtų plūduriuojančių nuolaužų judėjimą iš įvairių pietinių sausumos rajonų.

 

Rezultatai parodė, kad nuolaužos Antarktidos pakrantę gali pasiekti kasmet, o kai kurie daiktai atplaukia vos per devynis mėnesius.

Nerimą kelia tai, kad kylant temperatūrai ir mažėjant jūros ledui, šioms nevietinėms rūšims gali būti lengviau išgyventi ir įsitvirtinti Antarktidoje.

„Jūros ledas yra labai abrazyvus ir veikia kaip kliūtis daugeliui nevietinių rūšių. Tačiau pastaruoju metu Antarktidoje mažėjant jūros ledui, paviršiuje plūduriuojantiems ar prie nuolaužų prisitvirtinusiems gyviems organizmams gali būti lengviau kolonizuoti žemyną“, – aiškino Dawsonas.

 

Tyrimo metu nustatyta, kad dauguma plūduriuojančių nuolaužų ir potencialių invazinių rūšių gali įsikurti Antarktidos pusiasalio smaigalyje.

Šiame regione vandenyno temperatūra yra palyginti šilta ir dažnai nėra jūros ledo, todėl tai yra pažeidžiamiausia vieta nevietinėms rūšims įsikurti.

„Dėl šių veiksnių tikėtina, kad tai yra tikėtina nevietinių rūšių pirminio įsikūrimo vieta, kuri gali turėti didelį poveikį ekosistemoms“, – teigiama tyrime.

Kadangi natūrali Antarktidos apsauga silpnėja, nevietinių rūšių atvykimas gali pakeisti jos ekosistemas taip, kaip mokslininkai dar iki galo nesupranta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()