„Kontroliavo visą perimetrą. Niekas negalėjo priartėti.“ „Wagner“ pasirodė naujoje šalyje  ()

„Wagner“ smogikai vėl pasirodė diktatoriaus valdomoje šalyje.


Pusiaujo Gvinėjos vėliava
Pusiaujo Gvinėjos vėliava
© Wikipedia (atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Equatorial_Guinea.svg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusų samdiniai atvyko į Pusiaujo Gvinėjos sostinę Malabą. Vietos žurnalistai mano, kad jie turi užtikrinti diktatoriaus Obiango valdžios tęstinumą.

Rusijos Federacija plečia savo įtakos sferą Afrikos žemyne. „Wagner“ samdiniai buvo pastebėti Pusiaujo Gvinėjos, maždaug 2 mln. gyventojų turinčios šalies Atlanto vandenyno pakrantėje, sostinėje Malabe. Apie tai rašo „Diario Rombe“.

Greičiausiai Rusijos samdinių misija yra apsaugoti Pusiaujo Gvinėjos diktatorių Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, kuris valdžioje nuo 1979 metų, kai nuvertė savo dėdę Francisco Macias Nguema Biyogo.

Vagneriečiai saugos patį diktatorių, jo šeimą ir, greičiausiai, turės užtikrinti valdžios perėmimą, kai Obiangas perleis prezidento postą savo sūnui Teodoro Nguema Obiang Mangue, kuris šiuo metu eina viceprezidento pareigas.

Pranešama, kad Rusijos samdiniai dislokavo sudėtingas telekomunikacijų sistemas, kad perimtų bet kokias užuominas apie sukilimą ginkluotosiose pajėgose ir tarp gyventojų, taip blokuodami bet kokią grėsmę paveldėjimo planams.

[Kuponas+Vokietija!] Mažiausia kaina! Puikios kokybės pripučiamos „Lixada“ SUP irklentės - ribotas kiekis (Video)
2795 1

Mažiausia kaina šiais metais!

Specialus kuponas

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Samdiniai pasirodė rugpjūčio pabaigoje, kita partija atvyko rugsėjo 8 d. Išsigandę liudininkai praneša, kad šie kariai Bato uoste iškrauna sunkiuosius ginklus.

„Rusai kontroliavo visą perimetrą. Niekas negalėjo priartėti“, – pranešė liudininkai.

Nuo tada, kai iš Rusijos atvyko samdiniai, žemyniniame Pusiaujo Gvinėjos regione smarkiai išaugo karinių kontrolės punktų skaičius. Sunkiai ginkluoti kaukėti samdiniai patruliuoja kiekviename Bato kampelyje ir elgiasi taip, tarsi miestas būtų visiškai jų kontroliuojamas.

„Nuolat matome juos parduotuvėse ir gatvėse“, – sako miesto gyventojai.

Problema tuo nesibaigia. Dešimtmečius Pusiaujo Gvinėja buvo Prancūzijos, Izraelio ir Azijos karinių instruktorių, turinčių strateginių interesų regione, įtakos sferoje. Jie mokė Pusiaujo Gvinėjos ginkluotąsias pajėgas, kurias valdė režimas, išlaikydami jėgų pusiausvyrą.

 

Tačiau „Wagner“ atėjimas rodo daug tamsesnį tikslą: bet kokia kaina garantuoti Teodoro valdžią. Tai ypač ironiška, nes būtent prancūzų ir amerikiečių instruktoriai išlaikė Obiangą valdžioje ir leido jam vykdyti diktatorišką gyventojų kontrolę.

Tęsinys kitame puslapyje:




„Wagner“ įsikišimas ir didėjantis Kinijos instruktorių dalyvavimas, o tai, daugelio nuomone, yra žingsnis Kinijos karinės bazės Pusiaujo Gvinėjoje link, sukėlė pavojingą plyšį Obiango režimo santykiuose su pagrindiniais Vakarų partneriais, pavyzdžiui, Prancūzija ir JAV.

Šios šalys, dešimtmečius teikusios karinę ir politinę paramą, dabar stebi, kaip Obiango režimas atsigręžia į Baltarusiją ir Rusiją. Susidūręs su mažėjančiomis naftos pajamomis ir gilia ekonomine krize, Obiangas yra pasirengęs paaukoti savo istorines sąjungas su Vakarais, kad garantuotų karinę apsaugą ir dinastinį palikimą savo sūnui.

Šis radikalus pokytis ne tik destabilizuoja Pusiaujo Gvinėjos tarptautinius santykius, bet ir sustiprina vidinių represijų atmosferą. Vietos žurnalistai ir ekspertai mano, kad šalies militarizacija, vadovaujama užsienio samdinių, sukėlė pavojų pačiam vietos gyventojų egzistavimui. Jie taip pat pažymi, kad Kinijos interesai vystosi prisidengiant vis akivaizdesniu užsienio įsikišimu.

Kas žinoma apie Pusiaujo Gvinėją ir jos diktatorių dinastiją

 

Šalis ilgą laiką buvo kolonijinė šalis: iki 1968 m. ją kontroliavo Ispanija, kuri iš Nigerijos importuodavo darbininkus dirbti kakavos plantacijose.

Atėjęs į valdžią Francisco Macias Nguema Biyogo likvidavo visas partijas ir tarptautines organizacijas ir pasiskelbė prezidentu iki gyvos galvos. Jis bendradarbiavo su SSRS ir aštuntojo dešimtmečio pabaigoje pradėjo rodyti protinio atsilikimo požymius.

To įrodymas buvo tai, kad jis įvykdė mirties bausmę visiems nesutinkantiems su juo, o tai išprovokavo masinę emigraciją iš šalies, kurioje gyveno apie 300 000 žmonių, iš kurių 50 000 žuvo, 125 000 pabėgo.

Dėl to Pusiaujo Gvinėjoje liko apie dešimt žmonių, turinčių aukštąjį išsilavinimą, o duomenis apie gyventojų skaičių paskelbusį Valstybinio statistikos biuro direktorių Nguema įsakė išmėsinėti. Jis taip pat uždraudė žodį „intelektualas“, taip pat leisti visus laikraščius ir knygas. Dėl to jis neišėjo iš savo vilos, kurioje gyveno su trimis žmonomis.

 

Kai 1979 m. jo paties sūnėnas jį nuvertė, Nguema sugebėjo pabėgti su dviem lagaminais, prikrautais grynųjų pinigų.

Kai jis buvo sulaikytas ir nuteistas sušaudyti, išsigandę kareiviai atsisakė jam įvykdyti mirties bausmę, nes Nguema turėjo burtininko reputaciją. Dėl to nuosprendį įvykdė kariai iš Maroko. Diktatoriaus šeima pabėgo į Šiaurės Korėją.

Dabartinis diktatorius Teodoro Obiang Nguema Mbasogo palaiko ryšius su Rusijos Federacija, taip pat su Kinijos Liaudies Respublika ir Šiaurės Korėja. Jis laikomas vienu turtingiausių pasaulio valdovų, kurio turtas siekia 600 milijonų dolerių. Jis buvo apkaltintas kanibalizmu ir opozicijos lyderių egzekucija. Tačiau jis serga vėžiu, todėl jam svarbu užtikrinti savo dinastijos tęstinumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(7)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()