Rusija atvėrė Pandoros skrynią. Smūgis patiems sau. Prasidėjo didžiausia katastrofa  ()

Karo poveikis Ukrainos gyventojams buvo ypač stiprus.


V. Zelenskis kapinėse Lvive
V. Zelenskis kapinėse Lvive
© President of Ukraine | https://www.president.gov.ua/en/news/u-lvovi-volodimir-zelenskij-i-mette-frederiksen-ushanuvali-p-89181

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidento Vladimiro Putino invaziją į Ukrainą iš dalies gali lemti demografinės problemos. „Jis nori panaudoti Ukrainą ir jos žmones, kad sustiprintų slavišką Rusijos branduolį“, – sakoma pranešime.

Neseniai paskelbtame „The Wall Street Journal“ pranešime teigiama, kad besitęsiantis Rusijos karas Ukrainoje nusinešė maždaug milijoną aukų, o tai turėjo didelių pasekmių abiejų šalių demografinei situacijai.

WSJ cituoja konfidencialius Ukrainos skaičiavimus, atliktus šių metų pradžioje, pagal kuriuos Ukrainos kariniai nuostoliai siekia 80 000 žuvusiųjų ir 400 000 sužeistų. Vakarų žvalgybos vertinimai dėl Rusijos aukų skiriasi, kai kurie teigia, kad žuvo iki 200 000 ir apie 400 000 sužeistų.

[Vokietija] Nuostabios lazerinės graviravimo staklės tik 149€! Paskutiniai vienetai (Video, „Algolaser ALM-5BD“)
2502 4

Vokietijos sandėliai

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Puikios savybės

Išsamiau

Tačiau Ukrainos pareigūnas teigia, kad WSJ ataskaita apie 80 000 žuvusių Ukrainos karių buvo išpūsta. Parlamentaras ir Nacionalinio saugumo komiteto narys Romanas Kostenko teigia, kad tikėtinas skaičius yra iki 50 000, o tikslių duomenų jis neįvardijo dėl kai kurių darbuotojų dingimo.

Pasak WSJ ataskaitos, karo poveikis Ukrainos gyventojams buvo ypač stiprus.

 

Remiantis anksčiau neskelbtais Ukrainos vyriausybės skaičiais, gyventojų skaičius Kyjivo kontroliuojamoje teritorijoje sumažėjo iki 25–27 mln. nuo 46 mln., buvusių iki Rusijos invazijos. Šis nuosmukis siejamas ir su karu, ir dėl pabėgėlių emigracijos, o JT praneša, kad nuo 2022 metų vasario iš Ukrainos pabėgo daugiau nei šeši milijonai žmonių.

WSJ praneša, kad pagal Rusijos strategiją vyksta bandymai padidinti savo populiaciją sugeriant ukrainiečius. „Demografija yra V. Putino prioritetas, ir jis nori panaudoti Ukrainą ir jos žmones slaviškam Rusijos branduoliui konsoliduoti“, – aiškina Ivanas Krastevas.

 

Karas taip pat paaštrino jau egzistuojančius demografinius iššūkius abiejose šalyse. Ukrainoje gimstamumas smarkiai sumažėjo, o vyriausybės duomenys rodo, kad pirmąjį šių metų pusmetį mirė tris kartus daugiau nei gimė. Tuo tarpu Rusija susiduria su darbo jėgos trūkumu, kurį dar labiau padidina jaunų specialistų išvykimas ir sutrikę migracijos iš Centrinės Azijos modeliai.

WSJ pažymi, kad abi vyriausybės slepia karo aukas, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vasarį pareiškė, kad žuvo apie 31 tūkst. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(2)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()