Keisčiausias pasaulio tiltas. Neįprasta architektūra slepia logišką priežastį (Video)  ()

Laguna Garzon tiltas Urugvajuje atrodo kaip estetinė užgaida, tačiau iš tikrųjų jis buvo sukurtas atsižvelgiant į gamtosaugos reikalavimus.


Laguna Garzon tiltas
Laguna Garzon tiltas
© Jimmy Baikovicius, CC BY-SA 2.0 | https://www.flickr.com/photos/jikatu/24960454625

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-10-10 Keisčiausias pasaulio tiltas. Neįprasta architektūra slepia logišką priežastį (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiltai gali būti ilgi, aukšti arba pavojingi, tačiau vienoje planetos vietoje yra keistas apskritas tiltas. Kalbame apie Laguna Garzon tiltą Urugvajuje. Apie tai rašo „IFLScience“.

Nors šis tiltas yra apskritas, jis nėra žiedinė sankryža. Jis turi dvi pusapvales puses, kurių kiekviena turi vienpusį kelią, paremtą apskritais betoniniais stulpais.

Tiltą suprojektavo „Rafael Viñoly Architects“, kuri sukūrė daugybę garsių pastatų ir statinių visame pasaulyje. Tarp žinomiausių yra 432 Park Avenue Niujorke, Japonijos nacionalinis stadionas Tokijuje ir 38 aukštų pastatas 20 Fenchurch Street, liūdnai žinomas kaip Londono „Pint“, kuris atrodo kaip alaus bokalas.

[Mažiausios kainos] El. dviračių TOP! Specialūs nuolaidų pasiūlymai tik Technologijos.lt skaitytojams + žaidimas laimėti dviratį (Video)
11334 4

Pristatome Jums ypatingai kokybiškus el. dviračius. Juos ir patys išbandėme, ir absoliuti dauguma pirkėjų su apžvalgininkais giria. Ir dabar dar juos galite įsigyti su specialiai Jums skirtais nuolaidų kuponais už mažiausias kainas istorijoje.

Išsamiau

Laguna Garzon tilto per Garsono lagūną statyba kainavo 10 milijonų dolerių. Jo statybai panaudota daugiau nei 450 tonų formuoto plieno, 40 kilometrų kabelių ir 3500 kubinių metrų betono. Po metų darbo jis buvo baigtas 2015 m.

Iš pirmo žvilgsnio galima pamanyti, kad apvali tilto forma yra architekto užgaida, tačiau iš tiesų tokia forma pasirinkta siekiant labai specifinės praktinės paskirties.

 

Visų pirma, Garsono lagūna yra viena iš 22 Urugvajuje esančių vietų, pripažintų svarbiomis paukščių ir biologinės įvairovės vietovėmis. Čia gyvena daugybė paukščių rūšių, įskaitant čilinius flamingus (Phoenicopterus chilensis), taip pat nykstančių varliagyvių, tokių kaip Darvino varlė (Rhinoderma darwinii). Todėl buvo svarbu sukurti tiltą, kuris kuo mažiau trikdytų aplinkinę ekosistemą.

 

„Atskyrus dvi žiedinio tilto važiuojamąsias dalis, sutrumpėja laikas, kurį bet kuris vandens paviršiaus taškas būna šešėlyje, kai Saulė juda dangumi. Taip sumažinama aplinkinė šešėlio zona, o tai pagerina šviesos prasiskverbimą ir sklaidą vandens sluoksniuose“, paaiškino architektui savo apvalaus tilto idėją.

Be to, tilto konstrukcija verčia per jį važiuojančius vairuotojus sulėtinti greitį. Be to, pėsčiųjų takai abiejose padalytų juostų pusėse suteikia prieigą prie tilto perimetro, kur kiekvienas gali sėdėti, žvejoti ir mėgautis vaizdingu lagūnos vaizdu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(2)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: