„Kremlius tam nepasiruošęs. Pildosi blogiausias scenarijus“  ()

Ekspertų teigimu, Kremlius tam nepasiruošęs.



© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Blogiausias Rusijos scenarijus“ – taip Rusijos nepriklausoma žiniasklaida apibendrina aiškią žinią, kurią Kremlius gavo iš Jungtinių Arabų Emyratų. Saudo Arabijos princas Mohammedas bin Salmanas ne tik atsisakė apsilankyti pas Vladimirą Putiną artėjančiame BRICS šalių viršūnių susitikime Kazanėje, bet ir pagrasino ketvirčiu numušti naftos kainas. Ekspertų teigimu, Kremlius tam nepasiruošęs.

Tai turėjo būti „svarbiausias užsienio politikos įvykis“ Rusijos istorijoje. Bent jau taip paskelbė Kremlius ir taip jį norėjo matyti Vladimiras Putinas. Spalio 22-24 dienomis Tatarstano sostinėje Kazanėje turi susirinkti svarbiausios Rusiją remiančio bloko figūros. Kalbame ne tik apie grupės branduolį sudarančias šalis: Rusiją, Kiniją, Indiją ir Braziliją, bet ir apie naujus narius – Pietų Afriką, Egiptą, Etiopiją, Iraną ir Jungtinius Arabų Emyratus (neseniai prašymą prisijungti pateikė ir Kuba).

Saudo Arabijos sosto įpėdinis Putino namuose nepasirodys

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
3863 2

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas turėjo būti ypatingas svečias. Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios jo šalis remia Kremlių naftos rinkoje, mažindama, nepaisant JAV prašymų, žaliavų tiekimą.

Saudo Arabija oficialiai nėra BRICS narė, bet buvo pakviesta prisijungti prie grupės. Remiantis Kremliaus pateikta informacija, Mohammedas bin Salmanas Kazanėje nepasirodys – didžiausiai pasaulyje naftos eksportuotojai atstovaus Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras.

Ar didžiausia naftos eksportuotoja durs Maskvai į nugarą?

Putino patarėjas tarptautiniais klausimais Jurijus Ušakovas nepatikslino, ką reiškia princo sprendimas, teigdamas, kad Vakarų šalys daro spaudimą Rusijos „partneriams“ ir grasina pasekmėmis kelionės į Kazanę atveju.

 

Tačiau „The Moscow Times“ pažymi, kad pačiame Rijade nuotaikos visiškai kitokios nei 2022-ųjų vasarį. Saudo Arabija nerimauja dėl sumažėjusios rinkos dalies ir ketina padidinti naftos gavybą net ir žaliavos kainos kritimo sąskaita.

Tai yra blogiausias scenarijus Kremliui

Tai reikštų – kaip rugsėjo pabaigoje pranešė „Financial Times“, remdamasis Saudo Arabijos energetikos ministru – naftos barelio kainos kritimą net iki maždaug 50 USD.

Luke'as Cooperis iš Londono ekonomikos mokyklos skaičiuoja, kad naftos kainų kritimas iki 2014–2016 metų lygio gerokai apsunkins Putino „karo mašinos finansavimą“. Šių metų Rusijos biudžete numatoma, kad naftos barelio kaina bus 70 USD, taip bus ir kitais metais.

 

„Jei Rusijos naftos kainos nukris iki 55 USD už barelį ar mažiau, Rusijos valiuta gali susilpnėti iki 122 rublių už dolerį“, – prognozuoja ekonomistas Igoris Lipšičius, kurį cituoja „The Moscow Times“. Šaltinis nurodo, kad Kremliaus prielaidomis doleris kainuos 96,5 rublio.

Arabijos dykuma prieš Sibiro amžinąjį įšalą

Saudo Arabija yra daug geriau pasirengusi šiam scenarijui, nes jos naftos gavybos kaštai yra daug mažesni.

„Arabijos dykumos telkiniai yra daug arčiau paviršiaus nei Sibiro amžinojo įšalo telkiniai, todėl Saudo Arabijos naftos barelio kaina yra mažesnė. Be to, Rijadas gali lengvai ir greitai padidinti gamybą bei kompensuoti kainų nuostolius per gamybos apimtis“, – komentuoja Cooperis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()