Smūgis Putinui. Bandė vaizduoti „pasaulio daugumos“ aljansą  ()

Kazachstano sprendimas sudavė smūgį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.



© The Presidential Press and Information Office (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kassym-Jomart_Tokayev_and_Vladimir_Putin_%282019-04-03%29_05.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos žemės ūkio saugumo priežiūros institucija šią savaitę laikinai uždraudė pomidorų, paprikų, melionų, kviečių, sėmenų ir lęšių importą iš Kazachstano. Draudimas įsigalėjo netrukus po to, kai Kazachstanas, didžiausia Vidurinės Azijos ekonomika, atsisakė prisijungti prie BRICS – besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių bloko, kuriam šiuo metu pirmininkauja Rusija, rašo „Politico“.

„Sprendimo pagrindas – kompetentingų Kazachstano institucijų nesugebėjimas imtis atitinkamų veiksmų ir siekis užtikrinti fitosanitarinį saugumą Rusijos teritorijoje“, – teigiama „Rosselchoznadzor“ interneto svetainėje.

Trečiadienį, duodamas interviu vietos žiniasklaidos kanalui, Kazachstano prezidento atstovas spaudai Berikas Uali sakė, kad „dabar ir greičiausiai artimiausioje ateityje Kazachstanas susilaikys nuo prašymo būti priimtas į BRICS“.

[Kuponas+EU] Mažiausia kaina istorijoje! Pasaulinio lygio gamintojas ir apžvalgininkų pagyros. Ribotas kiekis (Video, „Swiitol E6 Pro“)
2265 4

Mažiausia kaina istorijoje

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės, garsus gamintojas, giriamas apžvalgininkų

Išsamiau

B. Uali pridūrė, kad šalies prezidentas Kasymas-Žomartas Tokajevas ne kartą pritarė Jungtinių Tautų, kaip universalios ir nepakeičiamos tarptautinės organizacijos, idėjai ir teigė, kad JT Saugumo Taryba turėtų būti pertvarkyta, atsižvelgiant į galingųjų regiono valstybių interesus.

Kaip rašo „Politico“, Kazachstano sprendimas sudavė smūgį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris, siekdamas mesti iššūkį dominuojantiems Vakarams ir užginčyti sankcijas, pritaikytas dėl karo Ukrainoje, bando vaizduoti BRICS kaip „pasaulio daugumos“ aljansą.

 

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas nurodė, kad BRICS nepakeis JT, bet, priešingai, pabrėš tarptautinį organizacijos pobūdį.

„Kazachstaną laikome bičiuliška šalimi, strategine partnere ir sąjungininke. Vertiname abipusius santykius. Tai yra svarbiausia. Kazachstanas, be abejo, gali savarankiškai priimti sprendimus dėl savo dalyvavimo tam tikrose organizacijose“, – sakė D. Peskovas.

Įtampa išryškėjo artėjant BRICS viršūnių susitikimui, įvyksiančiam spalio 22–24 dienomis Kazanėje.

K. Ž. Tokajevas, kaip svečias, turėtų dalyvauti ketvirtadienį numatytame išplėstiniame susitikime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Eglė Remeikytė
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()