„Kaip po SSRS žlugimo, tik dar blogiau... Ateis siaubingi tamsūs laikai“  ()

Politologai, ekspertai, žyniai ir kiti spėliojo, kas nutiktų Rusijoje, jei mirtų ilgametis diktatorius Vladimiras Putinas.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai/projects

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juos surinkti „la.lv“ paprašė dirbtinio intelekto įrankio „ChatGPT“. Šis klausimas sulaukė daug dėmesio, nes Putinas jau daugiau nei du dešimtmečius buvo pagrindinis Rusijos politinio gyvenimo veikėjas.

Chaosas

Daugelis politologų ir tarptautinių stebėtojų, pavyzdžiui, Markas Galeotti, besispecializuojantis Rusijos politikoje, teigė, kad Putino mirtis gali sukurti valdžios vakuumą.

Per savo valdymo metus Putinas centralizavo kontrolę aplink save, o jo pasitraukimas gali sukelti kovą tarp įvairių jėgų, tokių kaip Saugumo Taryba, Federalinė saugumo tarnyba ir aukšto rango oligarchai.

Dėl to Rusijoje gali susidaryti nestabili padėtis, panaši į tai, kas atsitiko po SSRS žlugimo. Tokia situacija gali sukelti ir vidinius neramumus, ir regioninį separatizmą, pavyzdžiui, Čečėnijoje ar Tatarstane, kur gali sustiprėti autonomijos siekiai.

Naujas autoritarinis lyderis

[Vokietija] Bent 2 kartus pigiau nei Lietuvoje elektrinis poliruoklis - 980W galia, 6 režimai ir vaškavimo galimybės
2721 1

Ypatingai gera kaina

Iš Vokietijos greitas pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Gausus priedais rinkinys

Išsamiau

Putino kritikas ir politologas Andrejus Piontkovskis pateikė dar vieną spėjimą. Jis atkreipia dėmesį, kad Putino vidiniame rate yra keli galingi lyderiai, kurie galėtų perimti valdžią.

Pavyzdžiui, Sergejus Šoigu (buvęs Rusijos gynybos ministras) arba Nikolajus Patruševas (Rusijos Saugumo Tarybos sekretorius) laikomi galimais kandidatais, kurie tęstų autoritarinį valdžios modelį.

Kai kas mano, kad naujas lyderis, ypač iš kariuomenės ar saugumo institucijos, gali įvesti dar griežtesnį režimą, nes Putinas dažnai balansuodavo tarp skirtingų jėgų, kad išlaikytų savo autoritetą.

Galima ir revoliucija

Permainų viltis reiškia kai kurie į liberalią pažiūrą orientuoti analitikai, pavyzdžiui, buvęs šachmatininkas ir aktyvus politinis opozicionierius Garis Kasparovas.

Jis ir kiti opozicijos veikėjai mano, kad Putino mirtis gali atverti duris liberalesniam ir demokratiškesniam Rusijos režimui.

 

Tai mažai tikėtina, turint galvoje Putino sukurtą autoritarinę struktūrą, kuri ilgą laiką kontroliavo politinę situaciją šalyje. Tačiau jei visuomenė yra pakankamai nepatenkinta, galimos ir revoliucijos ar plataus masto protestai, panašūs į tai, kas vyko po SSRS žlugimo.

Tęsinys kitame puslapyje:




Vidinis padalijimas

Keletas politologų, tarp jų Valerijus Solovėjus, Rusijos politikos analitikas, užsiminė, kad po Putino mirties Rusija gali patirti imperijos žlugimą.

Regioninės ambicijos, pavyzdžiui, Sibiro ar Kaukazo, gali padidėti, nes kai kurie regionai gali norėti daugiau autonomijos ar net nepriklausomybės. Šis scenarijus ypač susijęs su vidiniu šalies nestabilumu ir ekonomikos silpnėjimu.

Rusija tęs savo agresyvią užsienio politiką

 

Putino mirtis gali lemti pokyčius Rusijos užsienio politikoje. Kai kurie analitikai, pavyzdžiui, Dmitrijus Treninas, mano, kad naujas lyderis galėtų pabandyti sumažinti įtampą su Vakarais ir bandyti normalizuoti santykius, ypač kalbant apie sankcijas.

Tačiau kiti mano, kad net ir po Putino mirties Rusija tęs savo agresyvią užsienio politiką, pavyzdžiui, Ukrainos klausimu, nes karinės struktūros ir toliau darytų įtaką sprendimų priėmimui.

Astrologų ir žynių prognozės

Astrologai ir žyniai, tokie kaip Pavelas Globa, dažnai prognozuoja Rusijos ateitį. Globa ir kiti teigia, kad Putino mirtis gali sukelti didelį sukrėtimą Rusijoje ir kad šaliai gali tekti „tamsūs laikai“, jei nepavyks rasti naujo lyderio, galinčio suvienyti tautą.

Kai kuriuose scenarijuose minima, kad po Putino mirties Rusija patirs didelių politinės sistemos pokyčių ir net geopolitinį susiskaldymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(13)
(-9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()