„Šaldytuvas nugali televizorių“. Rusai reikalauja taikos su Ukraina  (1)

Viešoji nuomonė pasikeitė.



© Slavcho Malezanov (free to use) | https://www.pexels.com/photo/green-park-near-kremlin-building-6959237/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma Vladimiro Putino veiklai pritariančių rusų (61 proc.) pasisako už taikos sutarties su Ukraina sudarymą su abipusėmis nuolaidomis. Tai parodė „Chronika“ tyrimo projekto apklausa.

Kodėl Rusijos Federacijoje viešoji nuomonė taip pasikeitė? Charter97.org svetainė kalbėjosi su Ukrainos saugumo tarnybos atsargos generolu majoru, karo ekspertu Viktoru Jagunu:

— Manau, kad šaldytuvas nugali televizorių, kaip sako rusai. Visa tai ekonominiai dalykai. Antra, žmonės jaučia, kad artėja kažkas svarbaus. Vyresnės kartos gali palyginti dabartinę situaciją su tuo, su kuria susidūrė anksčiau – tai panašu į vėlyvąją Sovietų Sąjungą.

O kaip vėlyvoji Sovietų Sąjunga baigėsi Rusijai? Daugelis žmonių nenori grįžti į 90-uosius. Ir todėl jie bando sustoti bent jau šiame lygyje, bent jau prie laimėjimų, kuriuos jau turi.

Monitorius, kuriam sunku atsispirti: Tiesiog super geras vaizdo parametrų, patogumo ir kainos derinys (AOC Q27B3CF2 apžvalga)
3520 2

Šį kartą testuojame monitorių AOC Q27B3CF2: „Quad HD“ raiška, itin spartus reakcijos laikas, tiesiog kokybiškas vaizdas, patogus ir lengvas - o kaina tokia, kad vargu ar bežiūrėsite į brangesnius konkurentus...

Išsamiau

— 43 % Putinui lojalių piliečių deklaruoja būtinybę atkurti santykius su Vakarų šalimis. Tai Rusijos antivakarietiška propaganda neveikia?

— Jie viską matė savo akimis: daug rusų yra lankęsi Vakaruose, turi ten draugų arba yra pajutę Vakarų įtaką namuose. Kai visa tai jiems buvo užblokuota jie pajuto gyvenantys kaip Šiaurės Korėjoje, rusai tikrai nenori taip gyventi. Todėl manau, kad taip yra dėl to, kad žmonės nori grįžti į gyvenimą, kuris buvo iki 2022 ar 2014 metų – be problemų vairuoti, skraidyti ir bendrauti.

Aš gyvenau Sovietų Sąjungoje. Prisimenu, kas buvo kalbama per televiziją, apie ką buvo kalbama mokykloje ir kas buvo kalbama namuose – tai buvo visiškai skirtingi dalykai. Dabar Rusijoje tas pats – namuose žmonės sako viena, darbe – kita, o per televiziją girdi trečią. Ir šis skirtumas tiesiog sukelia disonansą jų galvose. Todėl manau, kad propaganda tiesiog pralaimi. Ne todėl, kad tai neveiksminga, o todėl, kad tereikia įeiti į parduotuvę ir pažiūrėti, kas ten vyksta. Tai viskas.

 

– Ar reikia tikėtis, kad Kremlius atkreips dėmesį į šiuos skaičius?

– Tai labai įdomi situacija, nes be Kremliaus leidimo, pirma, šie skaičiai nebūtų atsiradę. Antra, Kremlius labai bijo bet kokių sociologinių pokyčių į blogąją pusę. Ne veltui jie, pavyzdžiui, nepradeda mobilizacijos. Jie bijo, kad sociologija nebus jiems palanki. Nežiūrint į tai, kad jie gali ištraukti bet kokius nors rinkimus, bet kokius procentus pakelti.

Kremlius ypač bijo vidinės nesantaikos, kuri kažkada gali kilti. Jei katilas karts nuo karto neišleidžia garų, jis gali sprogti nuo susikaupusio slėgio. Todėl jie labai tiksliai kontroliuoja šio slėgio išleidimą. Manau, jie atidžiai stebi situaciją ir baiminasi, kad ji nepasiektų kito lygio.

 

– Koks gali būti šis lygis?

– Socialinis sprogimas. Jei pažiūrėtumėte į istoriją, kada Rusijoje vyko riaušės, jos, kaip taisyklė, kildavo ne dėl to, kad kas nors buvo suimtas ar kažkam neleista pasireikšti, ne dėl žodžio ir saviraiškos laisvės. Tiesiog – baigės  degtinė arba nebuvo duonos. Štai toks socialinis sprogimas.

Aš prisimenu, kokia buvo reakcija į kiaušinių skandalą. Tai buvo toks platus rezonansas, kur jau ten iki jo kažkokioms kareivių motinoms su nelaisvėje esančiais vaikais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(119)
(2)
(117)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)