Ne tik skanus, bet ir sveikas! „Mažina mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų“  ()

Mityba yra glaudžiai susijusi su šių ligų išsivystymu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šokoladas gali būti ne tik skanus, bet ir sveikas. Pasirodo, kakava gali sumažinti kraujospūdį, taip pat „blogojo“ cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Tai svarbu, nes visi šie rodikliai yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai. Nauja tyrimų metaanalizė atskleidžia kakavos ar juodojo šokolado naudą sveikatai. Taip pat buvo pastebėta, kad kakavos vartojimas neturėjo įtakos kūno masės indeksui (KMI), juosmens apimčiai, trigliceridams, „gerajam“ DTL cholesteroliui ir HbA1c, svarbiam diabeto biologiniam žymeniui.

Latvijoje ir Lietuvoje mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų (ŠKL) yra didžiausias Europos Sąjungoje – nuo ​​jų  šalyje miršta 4000 iš 1 mln. žmonių.

[EU+Kuponas] Bent 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! Aukščiausio lygio plazminis pjaustytuvas. Paskutiniai vienetai („VEVOR CUT-50“)
4603 1

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš EU greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Mityba yra glaudžiai susijusi su šių ligų išsivystymu, todėl mokslas ieško žmonėms patrauklių maisto produktų, kurie galėtų sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kakava patraukė mokslininkų dėmesį, nes joje yra junginių, kurie turi teigiamą poveikį. Pavyzdžiui, kakavoje gausu flavanolių, kurie turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių ir gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Mitybos specialistė Jevgenija Janson aiškina: „Šis atradimas yra svarbus, nes šokoladas dažniausiai demonizuojamas. Tačiau noriu pabrėžti, kad vertingiausi produktai širdies sveikatai vis dar yra riebios žuvys (pvz., lašiša, upėtakis, sviestas, silkė, skumbrė), aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, įvairūs riešutai ir sėklos (ypač graikiniai riešutai, linų sėmenys, chia sėklos), pupelės, žalios lapinės daržovės ir sveiki grūdai. Įvairiapusė mityba, kurioje gausu šių produktų, yra širdies sveikatos receptas. Todėl į vertingąją kakavą reikėtų žiūrėti ne kaip į vienintelę būtiną dietos dalį, o kaip į papildomą priemonę, padedančią sumažinti širdies ligų riziką“.

 

Tyrimai rodo, kad vartojant kakavą:

– bendras cholesterolis sumažėjo 8,35 mg/dl;

– MTL cholesterolio kiekis sumažėjo 9,47 mg/dl;

– gliukozės kiekis kraujyje nevalgius sumažėjo 4,91 mg/dl;

– sistolinis kraujospūdis sumažėjo 2,52 mmHg;

– diastolinis kraujospūdis sumažėjo 1,58 mmHg.

„Tyrimo rezultatai rodo sistolinio kraujospūdžio ir diastolinio kraujospūdžio sumažėjimą – tai geras rodiklis“, – aiškina J. Jansone. „Tačiau ši apžvalga turi keletą apribojimų – pavyzdžiui, buvo įtraukta daug įvairių produktų (sausos kakavos ekstrakto kapsulės, šokoladas, kuriame kakavos kiekis ne mažesnis kaip 70%, kakavos batonėliai ar gėrimai, kakava, sumaišyta su kitais patiekalo komponentais), įtraukti tyrimai su įvairių kakavos produktų vartojimo trukme (nuo 4 iki 24 savaičių), taip pat tyrimo dalyvių per dieną suvartotos kakavos kiekis labai skyrėsi – nuo ​​1,4 iki 50 g. Tai šiek tiek trukdo daryti aiškias išvadas“.

 

Metaanalizės metu nenustatyta, kaip kakava įtakoja diabeto biomarkerį HbA1c, nors atrodo, kad jis teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje. Tai svarbu, nes padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje gali pažeisti širdį ir periferines kraujagysles, taip pat neigiamai paveikti kitas organizmo organų sistemas.

„Saikingumas yra svarbiausia: vartojant šiek tiek kakavos gali sumažėti kraujospūdis, „blogojo“ cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje. Vartojant daug, didėja rizika susirgti cukriniu diabetu“, – komentuoja mitybos specialistė. „Cukrinis diabetas yra svarbus širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys, jis didina riziką susirgti ateroskleroze ir koronarine širdies liga. Be to, diabetas yra susijęs su nutukimu ir lėtiniu uždegimu, kurie taip pat yra širdies ligų rizikos veiksniai ir sąlygos, trukdančios organizmo funkcionavimui apskritai“.

 

Jevgenija Jansone saldumynų mėgėjams pataria išbandyti po gabalėlį juodojo šokolado, kuriame kakavos yra ne mažiau kaip 70 proc., taip pat nepamiršti, kad bet kokiais saldumynais, taip pat ir juoduoju šokoladu, reikia mėgautis po pagrindinio valgio (ne tuščiu pilvu). Į karštą gėrimą galite įberti šiek tiek kakavos miltelių, tai bus malonus ir sveikas vakaro užkandis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()