Kinijos kaimo pamoka: kaip nušluostyti nosį pasaulio pramonės lyderiams? (Video) ()
Vienas ryškiausių sėkmės pavyzdžių.
© https://pixabay.com/photos/flag-china-shanghai-754582/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Atokiuose rytinės Kinijos Džedziango provincijos kalnuose įsikūręs Cingjuano rajonas savo tankius miškus pavertė tvarios gerovės šaltiniu. Čia šimtmečių senumo tradicijos harmoningai derinamos su šiuolaikinėmis technologijomis, o auginami valgomieji grybai tapo pagrindiniu regiono ekonomikos varikliu.
Vienas ryškiausių sėkmės pavyzdžių – bendrovė „Qingyuan County Junbo Biotechnology Co., Ltd.“, sukaupusi daugiau nei 30 metų patirtį grybų gamybos ir prekybos srityje. Įmonė aktyviai investuoja į pažangias technologijas, siekdama maksimaliai padidinti darbo našumą.
„Atsisakėme tradicinių džiovinimo bei rūšiavimo metodų ir įsidiegėme 53 išmaniuosius džiovintuvus“, – teigia bendrovės gamybos direktorius Janas Tao. Jis pabrėžia, kad ši įranga yra specialiai pritaikyta vietinėms grybų veislėms ir leidžia automatizuoti džiovinimo procesą valdant jį nuotoliniu būdu.
Technologinis proveržis: DI tikslumas ir ekologija
|
Pasak Jano Tao, naujosios technologijos leidžia išvengti tokių gamybos defektų kaip grybų deformacija, įtrūkimai ar spalvos pakitimas. Naudojant dirbtinio intelekto (DI) valdomus rūšiuotuvus, produkcijos atrankos tikslumas išaugo iki 95 proc. Be kokybės gerinimo, inovacijos teikia ir milžinišką aplinkosauginę naudą. Kiekvienos tonos šviežių grybų džiovinimo procesas dabar leidžia sutaupyti 370 kg malkų ir 230 kg sumažinti anglies dioksido emisiją.
„Technologijos stumia pramonę į priekį, mažina išlaidas ir didina efektyvumą“, – pabrėžia Cingjuano grybų plėtros centro tyrėjas Janas Inkunas. Jis priduria, kad centras glaudžiai bendradarbiauja su žemės ūkio universitetais, siekdamas išvesti naujas grybų veisles, pritaikytas pramoniniam auginimui.
Ambicingi ateities tikslai: naujas pramoninis parkas
Cingjuano regionas, pasaulyje pripažintas kaip šiitake (kvapiųjų dantenių) auginimo tėvynė, kelia dar ambicingesnius tikslus. Šiuo metu statomas specializuotas pramoninis parkas, kuriame bus vykdomi valgomųjų grybų tyrimai bei perdirbimas. Jį atidaryti planuojama 2027 m. pabaigoje.
Skaičiuojama, kad parke naudojami energiją taupantys įrenginiai kasmet leis sutaupyti apie 7 500 tonų malkų ir 3 000 tonų sumažins CO2 emisiją. Planuojama, kad pradėjus eksploatuoti parką, jo metinė gamybos apimtis viršys 400 mln. juanių (apie 56,7 mln. JAV dolerių).
Bendros gerovės variklis
Grybų pramonė Cingjuane yra ne tik verslas, bet ir socialinio stabilumo garantas:
Parama ūkininkams: Pramoninis parkas teiks paramą daugiau nei 5 000 vietos šeimų, o grybų augintojai kasmet gaus apie 200 mln. juanių papildomų pajamų.
Darbo vietos: Bendrovė „Junbo“ rengia mokymus gyventojams, taip sukurdama per 200 darbo vietų ir padidindama vidutines metines gyventojų pajamas daugiau nei 30 000 juanių.
Specialistų rengimas: Inovatyvi sertifikavimo programa iki 2024 m. parengė 706 aukštos kvalifikacijos technikus, kurie savo žinias dabar skleidžia 20-yje Kinijos provincijų.
Pasaulinio lygio pripažinimas
Žmogaus veiklos ir aplinkos harmonija regione puoselėjama nuo XIII amžiaus. 2022 m. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) Cingjuano miškų ir grybų auginimo sistemai (QFMCS) suteikė Pasaulinės svarbos žemės ūkio paveldo sistemos statusą.
„Žemės ūkio paveldas nėra praeities reliktas – tai gyva gamybos forma, itin svarbi dabarčiai ir ateičiai“, – reziumuoja Janas Inkunas.
