Paslaptingoji „Española“. Naujausia Kremliaus privati armija. Kas žinoma (Video)  ()

Naujosios privačios karinės bendrovės (PKB) kovotojai kovėsi netoli Mariupolio, Bachmuto, Soledaro ir Vuhledaro. Iš neonacių ir futbolo gerbėjų suburta nauja privati armija, daugelyje Rusijos miestų atidarė verbavimo centrus ir treniruočių stovyklas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

PKB „Española“, arba kaip jie save vadina „1st Fanatic Volunteer Reconnaissance Assault Brigade“, susikūrė po invazijos į Ukrainą 2022 m.

Pasak tyrimų centro „Militant Wire“ įkūrėjo Lucas Webberio, „Española“ (Espanjola) kovotojai dalyvavo dideliuose mūšiuose, įskaitant Mariupolį, Bachmutą, Soledarą ir Vuhledarą. Webberis interviu „The Sun“ pažymi, kad savanorių brigada, turinti „šimtus“ kovotojų, „veikia su tam tikru nepriklausomumu“ nuo Rusijos ginkluotųjų pajėgų.

„Organizacijos“ kovotojai verbuojami per „Telegram“, o vėliau mokomi treniruočių stovyklose, esančiose daugelyje Rusijos miestų, taip pat Maskvos srityje.

Praėjusį mėnesį Ukrainos karinė žvalgyba patvirtino, kad Putino „Vieningoji Rusija“ šiai grupei oficialiai suteikė privačios karinės bendrovės (PKB) statusą.

PKB verbuoja futbolo aistruolius, ypač artimus nacių ideologijai, taip pat civilius iš skurdžių Rusijos vietovių ir okupuotų teritorijų.

Anot Webberio, savanorių brigada, kaip ir prieš tai buvusi „Wagner“, „veikia tam tikru laipsniu nepriklausomai“ nuo Rusijos ginkluotųjų pajėgų.

 

„Española“ vaidina svarbų vaidmenį dirbant su Rusijos ultromis, taip pat pritraukiant naujokus ir paramą iš šių gyventojų sluoksnių karui Ukrainoje. „Española“ apeliuoja į unikalią Rusijos kraštutinių dešiniųjų militaristinės „ekosistemos“ dalį ir skiriasi nuo neonacių organizacijos „Rusič“ ir griežto ortodoksinio Rusijos imperialistinio judėjimo, pastebi ekspertas.

Anot jo, PKB turi artileriją, priešlėktuvinę ginkluotę, snaiperių komandas, dronų operatorius.

Iš kur atsirado naujoji PKB

Anksčiau „Española“ buvo siejama su Rusijos grupe „Vostok“ ir daugiausia veikė Rusijos okupuotose Donecko srities teritorijose.

Grupės lyderis – 43 metų Stanislavas Orlovas, ryškus tarp Maskvos CSKA sirgalių.

Radikalus CSKA ultrų narys Orlovas teigia, kad 1999 metais įstojo į Rusijos armiją ir kovojo Antrajame Čečėnijos kare. Jis gavo pravardę „Ispanas“ dėl užsienio kalbų mokėjimo, kurios padėjo užverbuoti užsienio samdinius.

 

Po 2022 metų invazijos į Ukrainą Orlovas įkūrė „Española“ grupę, o vėliau prie jos prisijungė tokios Rusijoje žinomos asmenybės kaip 47 metų buvęs Rusijos rinktinės futbolininkas Andrejus Solomatinas, taip pat buvęs MMA kovotojas ir „Zenit“ ultra Michailas Turkanovas žinomas dėl savo nacistinių tatuiruočių.

Bato universiteto (JK) Rusijos ir posovietinės politikos dėstytojas daktaras Stephenas Hallas, apskaičiavo, kad elitiniame padalinyje yra apie 1000 narių ir visą karą jį aktyviai rėmė Kremlius.

„Manoma, kad Orlovą sieja glaudūs ryšiai su kažkuo Rusijos Federacijos gynybos ministerijoje. Jis Donbase kovojo nuo 2014 m. ir ten buvo ilgą laiką. Jis tikrai turi futbolo chuligano praeitį ir įkūrė „Española“ 2022 m. vasarį, iškart prasidėjus karui, todėl akivaizdu, kad kažkas tam ruošėsi. Jie labai pasitikėjo futbolo chuliganais iš Rusijos futbolo komandų, tokių kaip „Dinamo“, „Lokomotiv“ ir „Spartak“.

 

Pasak jo, naujojo PKB nariai yra gerai pasiruošę, gerai apmokyti ir gerai aprūpinti.

Kaip verbuojami naujokai

Dr. Hallas pažymi, kad ši PKB neturėjo daugybės socialinės žiniasklaidos puslapių, skirtingai nei „Wagner“, tačiau ji naudoja „Telegram“, kad užverbuotų naujus darbuotojus.

Potencialūs kandidatai apklausiami per platformą ir, jei pasiseks, išvyksta „studijuoti“ į Maskvą ir Sankt Peterburgą.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, savanoriams siūlomas 2300 USD atlyginimas per mėnesį už mažiausiai šešis mėnesius fronto linijose.

Jie taip pat turi teisę į kai kurias „draudimo išmokas“: nuo 10 000 iki 55 000 dolerių, priklausomai nuo sužalojimų sunkumo.

Tačiau Ukrainos žvalgyba pažymi, kad daugumai naujokų viskas baigiasi pirmuoju mūšiu, nes jie „naudojami kaip patrankų mėsa“.

Žuvusieji ir sunkiai sužeistieji laikomi „dingusiais“, todėl išmokos šeimoms neteikiamos.

 

Įdomu, kad verbuojami ne tik vyrai, bet ir moterys. Jos dažnai būna snaiperės.

Webbas taip pat mano, kad naujojo PKB propagandinė kampanija apima visuomenines iniciatyvas ir humanitarinį darbą okupuotuose Ukrainos regionuose. Vienas iš pavyzdžių – jaunimo futbolo komandos sukūrimas.

„Savo propagandoje „Española“ pateikia patriotinę žinią, kad futbolo ultros įveikia ankstesnius skirtumus ir susivienija nacionalistiniams tikslams. Grupė kartais kritikuodavo Rusijos vyriausybę ir Rusijos Federacijos gynybos ministeriją“, - pažymi Webbas.

Kokios PKB vis dar egzistuoja Rusijos Federacijoje?

„Española“ grupė yra viena iš ilgo sąrašo PKB, šiuo metu kovojančių su Ukrainos pajėgomis.

Be „Wagner“, kuri po Prigožino sukilimo tapo Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalimi, tarp kitų mažesnių sukarintų formacijų yra energetikos milžino „Gazprom“ „Potok“, „Redut“, „Patriot“, „Ortodoksų brolija“ ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(46)
(-37)

Komentarai ()