2 000 000 000 per mėnesį. „Tai – katastrofa, Ukraina negauna nė 1%“  ()

Europos pagalbos Ukrainai apimtys jau viršijo JAV pagalbos mastą, bet atotrūkis tarp to, ką ES pažadėjo ir skyrė, išlieka didelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kylio instituto (Vokietija) mokslininkų teigimu, Europos Sąjunga turės padvigubinti savo karinę pagalbą Ukrainai, kad kompensuotų JAV indėlio trūkumą.

„Tai – iššūkis, bet politinės valios reikalas. ES šalys yra vienos turtingiausių pasaulyje ir iki šiol Ukrainai remti neišleido nė 1% nuo 2021 metų BVP“, – rašo Kylio instituto tyrimų direktorius Christophas Trebeschas.

Bendra Europos pagalbos Kyjivui apimtis jau viršijo JAV pagalbos dydį, bet atotrūkis tarp ES pažadėtos ir realiai skirtos paramos išlieka labai didelis (144 mlrd. eurų prieš 77 mlrd.). Europos Sąjunga vasario pradžioje patvirtino 50 mlrd. eurų pagalbą Kyjivui.

Paskutinės JAV karinės pagalbos lėšos, anot instituto, išnaudotos iki 2023 metų pabaigos, iš viso Vašingtonas nuo 2022 metų vasario skyrė apie 43 mlrd. eurų  – maždaug 2 mlrd. eurų per mėnesį. Europos karinę pagalbą ir toliau teikia keli pagrindiniai donorai, pavyzdžiui, Šiaurės šalys, Vokietija ir Jungtinė Karalystė.

 

Jungtinėse Valstijose nuo praėjusių metų pabaigos Kongrese tęsiasi diskusijos dėl karinės pagalbos Ukrainai tęsimo. Vasario pradžioje Senatas (kontroliuojamas Demokratų partijos) pritarė įstatymo projektui, numatančiam Kyjivui skirti 60 mlrd. dolerių. Bet Respublikonai pagalbos skyrimą Kyjivui sieja su pietinių JAV sienų apsaugos finansavimu.

(7)
(12)
(-5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: