Skandalas JK. Kilo tikra audra. Kas nutiko branduolinės raketos bandymo metu (Video)  (1)

Raketa „Trident II“ be kovinės galvutės buvo paleista iš povandeninio laivo HMS „Vanguard“, kuriame buvo gynybos sekretorius Grantas Shappsas. Žurnalistų teigimu, raketa atsiskyrė nuo povandeninio laivo, tačiau tada nukrito į vandenyną ir nuskendo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-02-22 Skandalas JK. Kilo tikra audra. Kas nutiko branduolinės raketos bandymo metu (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario 20 d., britų branduolinės raketos „Trident“ bandymai vyko pagal neplanuotą scenarijų: raketa nukrito į vandenyną už kelių metrų nuo britų povandeninio laivo, iš kurio buvo paleista. Apie tai praneša „The Sun“.

Tai jau antras nesėkmingas branduolinės raketos bandymas iš eilės po paleidimo 2016 m.

Raketų sistema „Trident II“ be kovinės galvutės buvo paleista iš povandeninio laivo HMS „Vanguard“, kuriame buvo JK gynybos sekretorius Grantas Shappsas kartu su admirolu seru Benu Key.

Gynybos sekretorius patvirtino įvykusį incidentą prie Floridos krantų, tačiau taip pat pridūrė, kad britų branduolinio atgrasymo strategiją vis dar laiko veiksminga. „Trident“ sistemą pavadino patikimu ginklu.

„Ji atsiskyrė nuo povandeninio laivo, bet paskui tiesiog nuskendo šalia jų“, – savo šaltiniais remiasi žurnalistai. Pranešama, kad jei sąlygos būtų kovos, o ne bandymų, raketos paleidimas būtų buvęs sėkmingas.

Pranešama, kad sausio 30 dieną branduolinio povandeninio laivo komanda vykdė užduotis pratybų metu pagal „pasaulio pabaigos“ scenarijų. Raketa pakilo į orą dėl suslėgtų dujų paleidimo vamzdyje. Tačiau pirmosios pakopos stiprintuvai nesuveikė, o 58 tonų sverianti raketa su netikromis kovinėmis galvutėmis nukrito į vandenyną ir nuskendo.

Tuo metu povandeninis laivas HMS „Vanguard“ buvo po vandeniu paleidimo gylyje, raketa jo nekliudė.

Po įvykio britai pradėjo aiškintis, kas nutiko. Jie nusprendė iškelti raketą, kurioje yra slaptų technologijų, iš dugno netoli Kanaveralo uosto (Florida).

Žurnalistų teigimu, įvykis kelia klausimų, gynybos ministerijos atstovai atsidūrė nepatogioje padėtyje, nes kalbama apie JK branduolinius pajėgumus. „Trident“ raketa yra galingiausias šalies ginklas ir paskutinė gynybos linija.

Gynybos ministerijos reakcija

JK gynybos ministerija pareiškė, kad HMS „Vanguard“ ir jo įgula įvykdė visas užduotis ir įrodė, kad gali dalyvauti „Trident“ operacijoje pagal nuolatinio atgrasymo principą.

 

„Vyriausybė yra visiškai įsitikinusi, kad JK branduolinis atgrasymo mechanizmas išliks veiksmingas, patikimas ir atgrasantis“, – sakė sekretorius Shappsas ir pridūrė, kad JK galės panaudoti branduolinius ginklus, jei kada prireiktų. Taip, anot jo, bus galima užkirsti kelią pavojingiausioms grėsmėms nacionaliniam saugumui ir apsaugoti JK bei NATO sąjungininkes.

Pareiškime taip pat paaiškinama, kad atliekant bandymus ne viskas vyko pagal planą.

„Nacionalinio saugumo sumetimais negalime pateikti visų detalių. Tačiau esame įsitikinę, kad ši anomalija yra susijusi su konkrečiu bandymu ir jokiu būdu neturi įtakos „Trident“ raketų sistemų ir jų arsenalo patikimumui. Britanijos branduolinis atgrasymas išlieka saugus ir veiksmingas“, – sakoma pranešime.

Bandymai turėjo būti paskutiniai, kurių metu HMS „Vanguard“ – vienas iš keturių britų branduolinių povandeninių laivų – sugrįžo į JK branduolinį atgrasymo laivyną po 500 mln. svarų sterlingų (538 mln. eurų) vertės modernizavimo. Darbas truko trejus metus.

 

Prieš aštuonerius metus JK karališkasis laivynas jau atliko neginkluotos balistinės raketos „Trident II“ bandymus povandeniniame laive HMS „Vengeance“ – po rimto sistemos gedimo raketa nuskriejo ne ta kryptimi. Užuot pasiekusi tikslą Pietų Atlante prie Vakarų Afrikos krantų, ji skrido virš JAV teritorijos ir automatiškai susinaikino.

Reikalauja tyrimo

Po pranešimų, kad neseniai atliktas raketos „Trident“, galinčios nešti branduolinę galvutę, bandymas nepavyko, JK parlamentarai siekia tyrimo dėl šalies branduolinio atgrasymo veiksmingumo.

Opozicinės Leiboristų partijos gynybos atstovas Johnas Healy sakė, kad pranešimas apie bandymo nesėkmę buvo „keliantis nerimą“. „Gynybos sekretorius norės nuraminti parlamentą, kad šis nesėkmingas bandymas neturės įtakos JK atgrasymo operacijų veiksmingumui“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(6)
(-1)

Komentarai (1)