„54% be galūnių.“ Rusams šokas. „To nebuvo nuo Čečėnijos karo“  ()

Kas antras sunkiai sužeistas žmogus neteko galūnės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrus metus besitęsiantis karas su Ukraina, be dešimčių tūkstančių nužudytų RF žmonių, Rusijai „padovanojo“ neįgaliųjų „armiją“, skaičiumi prilygstančią mažo regioninio centro vyrų populiacijai.

2023 metų pabaigoje invalidumo pensijų gavėjų skaičius Rusijos Federacijoje išaugo 91,7 tūkst. žmonių, rodo Rusijos socialinio fondo (anksčiau pensijų fondas) duomenys, paskelbti „Rosstat“ sistemoje.

Bendras invalidų pensininkų skaičius – 2,225 mln. žmonių – per 7 metus pasiekė maksimumą (2016 m. buvo 2,267 mln.), o jų skaičiaus augimo tempas tapo rekordiniu nuo 1997 m. Tada Pirmojo Čečėnijos karo veteranai masiškai grįžo į civilinį gyvenimą, o invalidumo pensijų gavėjų per metus buvo 271 tūkst.

Į karą pasiuntęs reguliarią kariuomenę, 300 tūkstančių mobilizuotų, dešimtis tūkstančių kalinių ir sutartininkų karių, Vladimiras Putinas, Pentagono skaičiavimais, iki 2024 metų pradžios neteko apie 300 tūkst. žmonių. Prie 60 tūkstančių žuvusiųjų buvo pridėta keturis kartus daugiau sužeistųjų – apie 240 tūkst. O kas antras sunkiai sužeistas žmogus neteko galūnės,The New York Times“ sakė aukštas Rusijos vyriausybės pareigūnas.

 

Panašius skaičius praėjusių metų pabaigoje paskelbė Socialinės apsaugos ir Darbo ministerija. Daugiau nei pusė specialiosios karinės operacijos dalyvių neįgalumo atvejų, nustatytų medicininiais ir socialiniais tyrimais, yra susiję su galūnių amputacija, sakė skyriaus vedėjo pavaduotojas Aleksejus Vovčenka. „Apie 54% visų tirtųjų buvo pripažinti neįgaliais su amputuota galūne. Tai tikrai tokia akivaizdi problema, tai labai daug“, – skundėsi pareigūnas. Jis taip pat pridūrė, kad viršutinės amputacijos sudaro 20%, o tai taip pat yra „precedento neturinti dalis“.

 

Ministerijos duomenimis, kasmet Rusijoje atsiras apie 60–70 tūkstančių neįgaliųjų su amputuotomis galūnėmis asmenų. Tad numatomas „artimiausio laikotarpio“ protezavimo poreikis, kurį skyrius įtraukė į Neįgaliųjų socialinės apsaugos įstatymo pataisas. Maža to, protezų gamintojos „Motorika“ duomenimis, prieš karą rusams kasmet būdavo parūpinama apie 5,5 tūkst. rankų ir 22 tūkst. kojų protezų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(155)
(5)
(150)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()